21.10.2022.

Sabor u petak o Godišnjem izvješću o radu Vlade

Saborski zastupnici u petak će glasovati o točkama dnevnog reda raspravljenim tijekom ovog i prošlog tjedna, među kojima je i Godišnje izviješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade.

Premijer Andrej Plenković je u Godišnjem izvješću o radu Vlade najavio, uz ostalo, da će država, uz već postojeće besplatne udžbenike, financirati i jedan obrok  dnevno svim osnovnoškolcima. Najavio je do kraja mandata Vlade i povećanje prosječne neto plaće na 8200 kuna odnosno 1088 eura te od idućeg tjedna povećanje minimalne plaće na oko 4220 kuna, kao i reguliranje rada trgovina nedjeljom.

Zastupnici će, među inim, glasovati i o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, kojima se žele ubrzati postupci osnivanja i  obnove zemljišnih knjiga, povećati broj katastarskih čestica u Bazi zemljišnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga.

Uz to, glasovat će o izmjenama zakona o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju kojima se, zbog uvođenja eura, uređuju i parametri u vezi s promjenjivim kamatnim stopama, referentnim kamatnim stopama itd. 

Zastupnici će glasovati i o izvješćima o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije covida-19, od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022.

Prije toga provest će se izjašnjavanje o predloženim amandmanima, a zastupnici će raspraviti i prijedlog Zakona o hrani koji se naše zakonodavstvo  usklađuje sa zakonodavstvom EU.  

Novim prijedlogom Zakona u potpunosti je usklađena podjela nadležnosti s odredbama novog Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja te zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja. Državni inspektorat je uz Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva, novo nadležno tijelo u području politike sigurnosti hrane i hrane za životinje.

(HINA, 20. 10. 2022.)

Fotografija: Pixabay