01.03.2024.

Sabor u petak o carinskoj službi

Hrvatski sabor u petak će raspraviti konačan tekst izmjena Zakona o carinskoj službi kojima se detaljnije uređuje izjava o imovinskom stanju carinskih službenika te uvodi redovito srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinik (treći i četvrti razred).

Time se želi ojačati profesionalizam i opća osposobljenost carinika kojih je u Carinskoj službi zaposleno oko 2.600 od čega ih je 52,5 posto sa srednjom stručnom spremom.

Izmjenama se detaljnije uređuje obveza carinika da daju izjavu o svom i imovinskom stanju njihove uže obitelji, što je važan alat za sprječavanje i prevenciju korupcije.

Izjava o imovinskom stanju uvedena je Zakonom o carinskoj službi iz 2001. godine, no sada se jasnije uređuje postupak njenog davanja, njezin sadržaj, pravne posljedice ako se obveza ne ispuni.

Između dvaju saborskih čitanja predloženi je zakon doživio promjenu, carinskim službenicima koji obavljaju (ad hoc) carinske provjere, odnosno provode nadzor na terenu, dano je pravo da nose civilnu odjeću, a po uzoru na policiju kao srodnu i blisku službu.

Radna mjesta na kojima ovlašteni carinici moraju nositi odoru, izgled, vrstu, trajanje i način uporabe odore, poslove koje ovlašteni carinici imaju pravo obavljati u civilnoj odjeći te način i uvjete za ostvarivanje prava na civilnu odjeću, pravilnikom propisuje ministar financija. 

Sabor, koji sutra neće glasovati, raspravit će i Vladin prijedlog da se izmijeni Zakon o Financijskom inspektoratu.

(HINA, 29.2.2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva