31.01.2019.

Sabor u četvrtak o željeznici, mrežnim stranicama, državljanstvu

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o Prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi EU direktiva, nakon koje slijedi rasprava o Prijedlogu zakona o željeznici.

Zakonom o mrežnim stranicama tijela javnog sektora će morati svoje mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje učiniti pristupačnima tako da sadržaj korisničkog sučelja bude razumljivo i pogodno za upravljanje te da im se može pristupiti različitim korisničkim programima odnosno internetskim preglednicima. Također će stranice morati biti prilagođene osobama s različitim oblicima invaliditeta.
Neke od značajki novog Zakona o željeznici kojim se također provodi usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije je liberalizacija tržišta pružanja usluga željezničkog prijevoza putnika, uvođenje javnog nadmetanja za dodjelu ugovora o javnim uslugama u željezničkom prometu te povjeravanje poslova inspekcijskog nadzora nadležnom regulatornom tijelu (HAKOM).
Zastupnici će u četvrtak raspravljati i o Prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada, kojim predviđa proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenašanje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.
Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti kojim se usklađuje propisivanje uvjeta za obavljanje edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti kao regulirane profesije, te na Hrvatsku komoru edukacijskih rehabilitatora prenaša nadležnost za provođenje postupaka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.
Za kraj radnog dana previđena je rasprava o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu koji bi trebao olakšati stjecanje hrvatskoga državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatsko iseljeništvo.


(HINA, 30. 1. 2019.)