17.11.2022.

Sabor u četvrtak o strateškim robnim zalihama

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o novom Zakonu o strateškim robnim zalihama koje se stvaraju radi osiguranja osnovne opskrbe stanovništva u doba rata ili neposredne ugroženosti, u slučaju velikih prirodnih nepogoda i ekoloških katastrofa.

Čine ih poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi te lijekovi, cjepiva, protuotrovi, medicinski proizvodi, medicinski materijal i zaštitna oprema koji su nužni za život ljudi. Popis robe koja čini robne zalihe određuje se Bilancom strateških robnih zaliha.

U Bilanci se određuje: vrsta, naziv i količina robe u zalihama kao i njihov teritorijalni razmještaj. Bilancu donosi hrvatska Vlada na prijedlog Ministarstva gospodarstva.

Vlada je do sada imala obvezu revidirati Bilancu jednom u tri godine, u novom zakonu uređeno je da će to biti svake godine.

Vlada je uvažila prijedloge saborskih zastupnika, pa u novom zakonu stoji formulacija da se Savjet za robne zalihe mora, a ne da se može osnovati.

Taj se Savjet osniva radi nadzora nad upravljanjem robnim zalihama, a čine ga tri saborska zastupnika i dva ugledna stručnjaka iz područja gospodarstva

S dvije na pet godina, produženo je razdoblje u kojem se poslovi skladištenja zaliha ne mogu povjeriti tvrtkama i pojedincima kojima je izrečena zaštitna odnosno sigurnosna mjera zabrane obavljanja određenih dužnosti ili djelatnosti.

Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju čiji je cilj zaštita zdravlja ljudi od negativnih učinka bilo kakvog zagađenja vode.

Zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatski sabor u petak, 18. studenoga neće zasjedati kako bi zastupnici dobili priliku otići u ta mjesta i odati počast stradalim braniteljima i civilima.

(HINA, 17. 11. 2022.)

 

Fotografija: Novi informator