11.04.2019.

Sabor u četvrtak o racionalizaciji državne uprave, poslijepodne glasovanje

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave kojim se, tvrde u Vladi, želi depolitizirati, profesionalizirati i racionalizirati državnu upravu, dok je za poslijepodne predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Novi Zakon predviđa ukidanje 20 tijela državne uprave, odnosno smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave s 52 na 32. Stvaraju se i uvjeti za obavljanje prvostupanjskih poslova državne uprave na razini najbližoj građanima, povjeravanjem poslova državnih ureda županijama.“Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja”, istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.
Zakonski prijedlog propisuje i da će upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljati ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici.
Na taj će se način, tvrdi ministar, smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu novca u državnom proračunu. Time se, smatra, provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.
Prije rasprave o tom Zakonu, zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o obvezama i pravima državnim dužnosnika kojim se predlaže da se kao dužnosnike utvrde glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik, a utvrđuje se i koeficijenti za obračun njihove plaće.
Na dnevnom redu u četvrtak je i potvrđivanje tri međunarodna sporazuma - s Marokom, Poljskom i Republikom Korejom, a za poslijepodne je predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.


(HINA, 10. 4. 2019.)