26.10.2023.

Sabor u četvrtak o povjerenstvu koje bi istražilo rad Stožera Civilne zaštite

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti dva Vladina i jedan oporbeni prijedlog, onaj 24 oporbenih zastupnika da osnuje istražno povjerenstvo koje bi propitalo rad Stožera Civilne zaštite i drugih nadležnih institucija za pandemije koronavirusa.

U tri protekle godine, odlukama Stožera nanesena je velika šteta građanima i gospodarstvenicima, uključujući i ograničenje ljudskih prava i sloboda, poručili su iz Mosta, inicijatora teme, nakon što je proljetos proglašen kraja epidemije u Hrvatskoj.

Sabor očekuje i rasprava o konačnom tekstu novog zakona o mjerama ograničavanja, odnosno o sankcijama koje su sada regulirane zakonom iz 2008.

Novi će zakon, objašnjava Vlada, puno detaljnije regulirati sve postupke i međusobne odnose svih subjekata u provođenju sankcija, što će Hrvatskoj omogućiti da puno uspješnije provodi nove i sve kompleksnije sankcijske režime Europske unije.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, 24. veljače 2022., Europska unija uvela je niz opsežnih paketa sankcija protiv Rusije, Bjelorusije i Irana. Dosada je u Europskoj uniji blokirano 21,5 milijardi eura imovine ruskih fizičkih i pravnih osoba, a na području Unije i G7 država 300 milijardi imovine Ruske središnje banke.

Svoje mišljenje zastupnici će reći i o prijedlogu da se potvrdi Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Radni tjedan, u petak, Sabor će zaključiti glasovanjem, među ostalim i o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna.

(HINA, 25. 10. 2023.)

Fotografija: Pixabay