12.10.2023.

Sabor u četvrtak o novom zakonu o turizmu

Novi zakon o turizmu, prvi kojim se predviđaju veća odgovornost i obveze turističkih zajednica i lokalnih vlasti te naglašava važnost održivog upravljanja turizmom, tema je kojom će se u četvrtak baviti Hrvatski sabor.

Zakon naglašava važnost primjene održivih načela u budućem upravljanju turizmom te ravnomjeran razvoj turističke ponude u cijeloj zemlji, posebice na kontinentu, kao i cjelogodišnjeg turizma.

Zakon, koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja iduće godine, donosi nove uloge turističkim zajednicama (TZ) te općinama, gradovima i županijama u upravljanju turističkim destinacijama, s naglaskom na održivosti.

To obuhvaća i razvrstavanje zajednica po indeksu turističke razvijenosti i izradu izračuna prihvatnih kapaciteta, odnosno koliko turista može primiti neka destinacija bez negativnih učinaka na lokalno stanovništvo, prostor i resurse.

Jedna od većih novosti je i veća uloga lokalnih vlasti u upravljanju destinacijom i mogućnost da odredi broj, vrstu i kategoriju ugostiteljskih i smještajnih objekata za turiste na svom području.

Lokalne vlasti moći će odlučiti i o uvođenju turističkog ekološkog doprinosa. Novi doprinos plaćali bi jednodnevni turisti, a novac bi se koristio namjenski koristiti za smanjenje negativnih utjecaja turizma na okoliš i klimu, prostor te za mjere očuvanja okoliša i prirode.

Sabor ovotjedni rad završava u petak, kada neće biti uobičajenog glasovanja. O raspravljenim točkama, među kojima je i pitanje povjerenja ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, glasovat će u idući utorak.

(HINA, 11. 10. 2023.)

Fotografija: Pixabay