08.02.2018.

Sabor u četvrtak o komunalnom gospodarstvu

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Vladinom prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu koji uređuje pitanja važna za svakodnevni život građana, od održavanje i gradanje komunalne infrastrukture, preko plaćanja komunalnog doprinosa i naknade do održavanja komunalnog reda.

Novim zakonom uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, vrste, organizacijski oblici, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture. S obzirom da se odustalo od uvođenja poreza na nekretnine kojim bi se direktno utjecalo na komunalnu naknadu kao prihod jedinica lokalne samouprave, trebalo je vratiti komunalnu naknadu.
Iz Vlade ističu da će se novim zakonom uspostaviti sustav komunalnog gospodarstva usklađen sa zakonima koji uređuju opskrbu vodom i odvodnju, gospodarenje otpadom, pogrebničku djelatnost, javnu nabavu.
Oporba upozorava na štetnost nekih rješenja u zakonu, a SDP-ovi zastupnici Arsen Bauk i Marko Vešligaj traže da se Vladu zaduži da do drugog čitanja o zakonu pribavi mišljenje Udruge gradova i općina. Na taj su ih zahtjev, navode, potaknuli negativni komentari zastupnika koji su istovremeno načelnici, odnosno gradonačelnici i to, kako ističu, svih stranaka, pa čak i iz HDZ-a.


(HINA, 07. 02. 2018.)