20.09.2019.

Sabor rad u petak nastavlja raspravom o Prijedlogu Zakona o GMO-u

Zastupnici Hrvatskog sabora rad će u petak nastaviti raspravom o Zrijedlogu Zakona o genetski modificiranim organizmima kojim će se razraditi primjena i uporaba GMO-a te, te odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom.

S obzirom na utjecaj GMO-a i veliku primjenu u raznim djelatnostima, od znanosti i medicine do farmacije i prehrambene industrije predloženim zakonom razradit će se postupanja povezana s primjenom i uporabom GMO-a.
Prijedlogom će se tako kod znanstvenih istraživanja ograničiti uporaba GMO-a u zatvorenim sustavima, utvrditi procedure uvođenja GMO-a u okoliš i primjene lijekova koji se sastoje od GMO-a ili kombinacije GMO-a.
Sustav procjene rizika uvođenjem GMO-a u okoliš unaprijedit će se osnaživanjem odredbi procjene rizika pri čemu će se stvoriti mehanizam procjene kratkoročnih i dugoročnih, namjernih i nenamjernih učinaka na okoliš, zdravlje ljudi, životinja i biljaka.
Prijedlogom se također propisuju procedure stavljanja GMO-a na tržište, ograničavanja i zabrane uzgoja, označavanja, rukovanja, prijevoza i pakiranja GMO-a, kao i gospodarenja s otpadom nastalim uporabom GMO-a.
Zakonom se utvrđuje i odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom GMO-a, kao i nadležna tijela i njihove ovlasti.
Zakonskim prijedlogom usklađuju se odredbe vezane uz ovlašćivanje i obveze službenih i nacionalnih referentnih laboratorija za GMO s europskom Uredbom 2017/625 na način da će se produžiti rok ovlaštenja s dvije na četiri godine te da će se tijelu državne uprave nadležnom za poslove zdravstva dati mogućnost revizije rada navedenih ovlaštenih laboratorija, ističu predlagatelji.


(HINA, 19. 9. 2019.)