23.04.2018.

Sabor primio na znanje izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016.

Hrvatski sabor u petak je na znanje primio izvješća o radu Državnog odvjetništva za 2015. (sa 72 glasa 'za', 11 suzdržanih i devet 'protiv') te za 2016. godinu (sa 74 'za', devet suzdržanih i 16 'protiv').

Peđa Grbin poručio je kako je SDP-u potpuno neprihvatljivo glasovati samo o "primanju na znanje" izvješća o radu Državnog odvjetništva.
"Držim da je naša obveza kao zastupnika jasnim glasovanjem i izražavanjem stava oko toga reći slažemo li se sa načinom na koji je Državno odvjetništvo radilo svoj posao i kako je dosadašnji državni odvjetnik gospodin Cvitan obnašao svoju dužnost", rekao je Grbin. 
Potporu zastupnika dobio je zaključak Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kojeg je i Vlada prihvatila, da se povećaju sredstva za rad Državnom odvjetništvu u području intelektualnih usluga neophodnih za kvalitetan i pravovremeni rad te da Vlada predloži izmjene ZKP-a u dijelu koji otvara prostor za produženje rokova trajanja sudskih procesa koji, bilo onima koji tuže ili onima koji su tuženi, uskraćuje pravo na presudu u što kraćem roku.
Sabor je većinom glasova prihvatio Izvješće o sastancima Europskog vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23 ožujka, kojeg je Saboru podnio premijer Andrej Plenković rekavši tada kako su migracije i budućnost Europe te digitalni razvoj bile glavne teme na dnevnom redu EU u prošloj godini. 
Hrvatska je tijekom 2017., uz rad na kreiranju, implementaciji i praćenju europskih politika, predstavila nacionalnu strategiju za uvođenje eura, nastavila ispunjavati uvjete za ulazak u schengenski prostor te nastavila zagovarati i podržavati ideju proširenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe, uz zaštitu konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, stoji među ostalim u Izvješću.
Sabor je izmijenio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kojim se, među ostalim, želi olakšati uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. Kako bi se ubrzalo i olakšalo uključivanje nezaposlenih osoba s invaliditetom u postupak profesionalne rehabilitacije, predlaže se njihovo izravno upućivanje u centre za profesionalnu rehabilitaciju na rehabilitacijsku procjenu, bez potrebe prethodnog vještačenja. 
Izmijenjen je i Zakon o središnjem registru osiguranika, kojim se povećavaju ovlasti REGOS-a u povezivanju uplata na privremeni račun s računima individualizirane kapitalizirane štednje u drugome mirovinskom stupu. Iako je udio nepovezanih uplata 0,46 posto ukupno plaćenih doprinosa u drugi mirovinski stup, ti iznosi opterećuju privremeni račun REGOS-a.
Sabor je proširio dnevni red sjednice s prijedlogom Zakona o Hrvatskoj Matici iseljenika te godišnjim Izvješćem o provedbi strategije i zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH za 2017. godinu.


(HINA, 20. 04. 2018.)