12.10.2022.

Sabor ovaj tjedan o novom Zakonu o sportu

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti osam zakonskih prijedloga, među njima i onaj o sportu, a glasovanje u petak nije predviđeno.

Prijedlogom Zakona o sportu, koji je na dnevnom redu u četvrtak, uvodi se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja. Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti.

Novina je i plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom. Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država.  Ovisno o kategoriji, iznosit će od 1000 do 3000 kuna. Pritom će svi oni i dalje moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Trajne naknade za trenere
Prvi se put uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih. Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se sufinancirali troškovi stručnog rada i poboljšali materijalni uvjeti za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina. Jasnije se definira ulaganje u sportsku infrastrukturu odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje će se nastaviti ciljano ulagati kako bi se u svim dijelovima Hrvatske sport učinilo svima podjednako dostupnim.

U srijedu o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju 
Nakon slobodnih govora, Sabor će u srijedu raspraviti izmjene zakona o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju. Vlada mu ih je uputila u skladu s procesom uvođenja eura, a njima se uređuje i parametre u vezi s promjenjivim kamatnim stopama, referentnim kamatnim stopama itd.

(HINA, 11. 10. 2022.)

Fotografija: Unsplash