18.01.2019.

Sabor o zaštiti potrošača

Ugovor sklopljen na daljinu putem telefona ubuduće će se smatrati sklopljenim tek nakon što potrošač trgovcu dostavi potvrdu svoje suglasnosti o njegovu sklapanju, novina je koju donose izmjene Zakona o zaštiti potrošača, o čijem Konačnom prijedlogu u četvrtak raspravlja Hrvatski sabor.

Takvu potvrdu potrošač će moći dati na klasičan način, potpisanu na papiru, ali i putem e-pošte, precizirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.
Istaknuo je i kako će teret dokaza o zaprimanju te potvrde biti na trgovcu, pa će kod eventualnog spora trgovac biti taj koji će morati dokazati da je došlo do sklapanja ugovora, a ne sam potrošač.
Zakon se mijenja kako bi se uskladio s EU-ovom Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi kojom se propisuje da se obveza isticanja dviju cijena, redovne i snižene, odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.
Izmjenama se jasnije određuje i da regulatorna tijela imaju obvezu osnivanja svojih savjetodavnih tijela, te se predlaže njihovo osnivanje samo u jedinicama lokalne samouprave, ne i u jedinicama područne (regionalne) samouprave.
Predlaže se i da udruge za zaštitu potrošača objavljuju na svojim mrežnim stranicama popise jedinica lokalne samouprave te trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici.
U cilju informiranosti potrošača predlaže se da takve popise Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama.


(HINA, 17. 1. 2019.)

Arhiva