29.06.2023.

Sabor o izvršenju proračuna i istražnom povjerenstvu

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za 2022. te o inicijativi SDP-a i Možemo da se osnuje istražno povjerenstvo zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja.

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu otkriva da su ukupni proračunski prihodi ostvareni u iznosu od 171,7 milijardi kuna, što je na razini plana, dok su u usporedbi s prethodnom godinom povećani 11,5 posto.

Izvršenje ukupnih proračunskih rashoda iznosilo je 175,1 milijardu kuna, što čini 94,8 posto planiranih rashoda za 2022. 

SDP i Možemo su početkom travnja predložili osnivanje istražnog povjerenstva zbog masovnih objava osobnih podataka građana, što su učinile agencije B2 Kapital i EOS Matrixa u zadnjih nekoliko mjeseci.

Podsjetile su da su na tu temu uputili u Sabor već niz prijedloga zakonskih izmjena i od HNB-a tražili moratorij na naplatu dugova.

Istražnim povjerenstvom žele utvrditi razmjenjuju li agencije za naplatu potraživanja osobne podatke svojih dužnika s drugim pravnim osobama ili drugim agencijama za naplatu potraživanja, te prikupljaju li druge podatke o članovima kućanstva dužnika, pa i maloljetnicima.

Žele utvrditi koriste li se agencije nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama u naplati dugovanja.

Sabor će u četvrtak raspraviti i prijedlog Mire Bulja (Most) da se izmjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu i onemogući prodaja tog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama kako bi u hrvatskom vlasništvu ostao jedan od najvažnijih resursa - zemljište.

(HINA, 28. 6. 2023.)

Fotografija: Pixabay