21.06.2024.

Sabor donio izmjene i dopune Zakona o Vladi

Hrvatski sabor većinom glasova donio je u petak izmjene i dopune Zakona o Vladi slijedom kojeg se osnivaju uredi za socijalno partnerstvo i za odnose s javnošću.

Za taj prijedlog zakona, koji je donesen po hitnom postupku, glasovalo je 80 zastupnika, njih 51 je bilo protiv, a tri suzdržana.

Ured za socijalno partnerstvo obavljat će za potrebe Vlade i premijera, stručne, analitičke, savjetodavne i administrativne poslove koji se odnose na stvaranje uvjeta za unaprjeđenje socijalnog dijaloga i partnerstva u Hrvatskoj na nacionalnoj razini.

Na čelo Ureda Vlada imenuje predstojnika Ureda na prijedlog premijera, te ima položaj državnog tajnika i status državnog dužnosnika.

Ured za socijalno partnerstvo postojao je i prije, od početka 2000-ih do Vlade Zorana Milanovića kada je ukinut.

Radom Ureda za odnose s javnošću upravljat će glasnogovornik Vlade, kojeg, također, imenuje Vlada na premijerov prijedlog. 

Zakon predviđa da glasnogovornik Vlade ima položaj državnog tajnika te da ima zamjenike koje su, također, državni dužnosnici, a imenovati će se po istom postupku kao i on.

Taj će Ured obavljati stručne i administrativne poslove za potrebe Vlade i predsjednika Vlade koji se odnose na izvješćivanje javnosti o politici i aktivnostima Vlade, komunikaciju s medijima i građanima, upoznavanje Vlade o sadržaju i stajalištima medija i javnosti, koordiniranje komunikacijskih aktivnosti tijela državne uprave.

Tatjana Holjevac zamjenica dječje pravobraniteljice

Sabor je jednoglasno podržao prijedlog Pravobraniteljice za djecu da se za njezinu zamjenicu izabere Tatjana Holjevac.

U drugo čitanje, među inim,  upućene su  izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, čija je glavna novina da se umirovljenika koji ima manje od 67 godina života može primiti u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao do polovice punog radnog vremena. Izmjenama se uređuju i radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice ako se ne položi.

U drugo čitanje upućene su i izmjene i dopune Zakona o sestrinstvu kojim bi medicinske sestre i tehničari prvostupnici, sa specijalizacijom, mogli pacijentu dati terapiju ili lijek bez nazočnosti liječnika, o audiovizualnim djelatnostima, kojima se povećavaju sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela te uvodi mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela.

(HINA, 21. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay