26.07.2023.

Revizori dali pozitivno mišljenje za 84 posto izdavatelja vrijednosnih papira

Lani je, u odnosu na 2021. godinu, povećan postotak izdavatelja vrijednosnih papira na uređenom tržištu s pozitivnim mišljenjem, sa 79 na 84 posto, pokazuje analiza Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljena u utorak.

Po podatcima Hanfe, na dan 30. travnja 2023. na uređeno tržište odnosno na Zagrebačku burzu su bili uvršteni vrijednosni papiri 95 izdavatelja, a do datuma analize (5. srpnja) revidirane godišnje izvještaje za prošlu godinu predalo je 90 izdavatelja, ili njih 95 posto. 

Pozitivno mišljenje dobilo je 76 izdavatelja (84 posto), dok 14 ima modificirano mišljenje (16 posto od ukupnog broja izdavatelja koji su predali izvještaje), pokazuje Hanfina analiza dostavljenih revidiranih izvještaja društava na uređenom tržištu RH za 2022. godinu.

Ta je analiza utvrdila da su revizori na financijska izvješća pozitivno mišljenje dali svim društvima koja su na Vodećem tržištu, za 88 posto društava na Službenom tržištu te za 75 posto društava na Redovitom tržištu, izvijestili su iz regulatorne agencije.

Vidljivo je da je došlo do određenog poboljšanja u izraženim mišljenjima u 2022. u odnosu na 2021. godinu te se broj modificiranih mišljenja smanjio s 22 na 16 posto, napisali su iz Hanfe.

Navode i kako su neka društva promijenila smjer mišljenja revizora u odnosu na 2021. godinu pa je tako izdavateljima 3. Maj brodogradilište, Atlantska plovidba, Đuro Đaković Grupa, FTB Turizam i Span izdano pozitivno mišljenje za 2022. u odnosu na izdano modificirano mišljenje za 2021., dok je Jadroplov ove godine dobio modificirano mišljenje, naspram prošlogodišnjeg pozitivnog.

Dva izdavatelja koji su za 2021. dobili modificirano mišljenje nisu više uvršteni na Zagrebačku burzu, dodaju iz Hanfe.

Kako napominju, sva modificirana mišljenja na godišnje izvještaje za 2022. su mišljenja s rezervom. U godišnjim revidiranim izvještajima za 2021. bilo je 19 mišljenja s rezervom, dok je jedno mišljenje bilo suzdržano.

Iz Hanfe pojašnjavaju da mišljenje s rezervom ukazuje na određena, ali ne prožimajuća kriva prikazivanja ili izostanak dokaza o prikazima u financijskim izvještajima. Suzdržano mišljenje znači da revizor nije mogao pribaviti dostatne i primjerene dokaze na kojima bi temeljio mišljenje, a mogući učinci pogrešnih prikazivanja su značajni i prožimajući za financijske izvještaje.

(HINA, 25. 7. 2023.)

Fotografija: Pixabay