20.10.2017.

RBA: Ne želimo ovršiti klijente, spremni smo na dogovore

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) priopćila je u petak, reagirajući na istup zastupnika Gorana Aleksića (SNAGA) u Hvatskom saboru, da joj nije interesu ovršiti klijente već je spremna na dogovore s klijentima kojima stoji na raspolaganju niz mogućnosti, koje uključuju restrukturiranje i mogućnost izvansudske nagodbe.

Aleksić je ustvrdio da tumačenje FINA-e po kojem će se dužnicima moći ovršiti cijela plaća neustavno te je pozvao ministra pravosuđa da se hitno izjasni o odluci Ustavnog suda o Pravilniku o načinu provedbe ovrha na novčanim sredstvima. Ustavni sud nedavno je ukinuo jednu odredbu Pravilnika o načinu provedbi ovrha na novčanim sredstvima, što je dovelo do tumačenja kako će ubuduće svim ovršenicima koji su prije 17. lipnja 2008. godine potpisali izjavu o mogućnosti zapljene cijele plaće, cijela plaća i biti ovršena.
RBA ističe da je uvijek bila spremna na dogovore s klijentima, kojima stoji na raspolaganju niz mogućnosti koje uključuju restrukturiranje, pa tako i mogućnost izvansudske nagodbe. Također tvrdi kako RBA-u nikada nije bilo u interesu dovoditi klijente u takve nepovoljne situacije, već isključivo onemogućavanje nepoštenih praksi.
To nije praksa samo u RBA-u, već u cijelom bankarskom sektoru. Upravo zato što smo svi svjesni situacije u Hrvatskoj, nikome nije u interesu ovršiti klijente te ih dovoditi u bezizlazne situacije, kaže se u priopćenju.
RBA poručuje da će i dalje proaktivno, u duhu etičnog poslovanja, sa svakim klijentom pronaći najbolje rješenje za financijsku situaciju u kojoj se određena osoba nalazi.


(HINA, 20. 10. 2017.)