16.04.2018.

Razvoj hrvatskih i poljskih regija do 2030.

O strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. bilo je riječi na 7. forumu hrvatskih i poljskih regija koji je u Poreču od 10. do 13. travnja okupio mnoge hrvatske župane i predstavnike poljskih vojvodstava.

Raspravljali su i o ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, investicijama te obrazovanju i kulturi u regijama.
Predsjednik Hrvatske zajednica županija Goran Pauk poručio je kako je vrlo bitno da Europska unija nastavi s kohezijskom politikom koju sada provodi jer bi izmišljanje neke druge formule moglo biti negativno po sve koji očekuju ta financijska sredstva.  
Forum, koji je okupio stotinjak sudionika, organizirali su Hrvatska zajednica županija, Istarska županija, Savez vojvodstava Republike Poljske, Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.
Pokrovitelji su bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, pet hrvatskih ministarstava - vanjskih i europskih poslova, regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivrede, gospodarstva, poduzetništva i obrta te znanosti i obrazovanja, kao i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklada Konrada Adenauera.

Hrvati i Poljaci za kohezijsku politiku EU 

Goran Pauk je na otvorenju Foruma istaknuo kako u Europskoj uniji žele utjecati na kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi nakon 2020. te u susretima s poljskim kolegama učiti na primjerima dobre prakse i tražiti inspiraciju za nove, hrvatske modele.
Definitivno je zaključak da smo i mi i Poljaci za kohezijsku politiku dostupnu svim europskim zemljama i svim regijama u tim zemljama, neovisno o stupnju njihova razvoja. To je logično i izmišljanje neke druge formule bi moglo biti vrlo problematično i u konačnici mislim da bi bilo negativno po nas koji očekujemo ta sredstva kako bi se izjednačili s razvojem s Europskom unijom, izjavio je Pauk za Hinu nakon završetka radnog dijela Foruma.
Poručio je kako je zato vrlo bitno da Europska unija nastavi s kohezijskom politikom i po modelu kakvog sada primjenjuje.   
Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s poljskim kolegama i istaknuo da će se sigurno nastaviti te je najavio da će se idući Forum održati u Poljskoj, jer se zemlje izmjenjuju u domaćinstvima. 
"Osamdeset posto javnih investicija ima izvor u europskim sredstvima. Drugim riječima, da nije tih europskih sredstava bili bi u strahovitom problemu sa svim novim građenjima, pothvatima i projektima koje provodimo", istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednica županija šibensko-kninski župan Goran Pauk.  
I predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz smatra da poljske i hrvatske regije moraju štititi kohezijsku politiku jer osigurava mogućnost daljnjeg razvoja.
"Ako će biti više novaca za Poljsku, bit će i za Hrvatsku", dodao je.
Na panelu o strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030.  zaključeno je kako je, uoči izrade novog financijskog okvira EU za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, važno  napraviti evaluaciju dosad učinjenog i odrediti ključne prioritete na koje bi u u idućem financijskom razdoblju novac EU bio ciljano usmjeren.
U tom procesu trebaju sudjelovati nacionalna i regionalne razine kako bi se postigla veća transparentnost i odgovornost za upravljanje sredstvima EU i uklonio značajan dio pogrešaka iz prethodnog razdoblja, istaknuto je.

Subvencijama i drugim mjerama motivirati mlade da se bave poljoprivredom

Na panelu o ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva zaključeno je kako su ključne sastavnice uspješnog ruralnog razvoja inovativnost, kreativnost i tehnološki napredak u poljoprivredi.
Potrebna je intervencija države da motivira, u prvom redu mlade, da se bave poljoprivredom i to prilagođavanjem mjera uvjetima u poljoprivredi, subvencijama, organiziranjem politike ruralnog razvoja, promoviranjem poljoprivrednih proizvoda, poticanjem korištenja lokalnih proizvoda u uslužnim djelatnostima i slično.
U zaključcima panela 'Investicije u regijama' ističe se definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, a na panelu 'Obrazovanje i kultura u regijama' zaključeno je kako je zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka, potrebno raditi na modernizaciji sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.


(HINA, 13. 04. 2018.)

Arhiva