27.09.2021.

Razriješena je važna dvojba u primjeni Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi

U Narodnim novinama br. 92/21, od 20. kolovoza 2021., objavljena je, između ostaloga, i nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, koja je izazvala dosta zanimanja stručne, ali i opće javnosti.

Pritom, opću je javnost najviše zanimalo koje se pristojbe ukidaju pa je pozdravljena činjenica da nova Tarifa ima tek 58 tarifnih brojeva, odnosno da su ukinute pristojbe u nekoliko područja (katastar nekretnina, državna izmjera, registar prostornih jedinica, radnje vezane uz vozila i promet, itd.). Za razliku od toga, stručna je javnost ostala zbunjena napomenom koja se provlači kroz više tarifnih brojeva i koja glasi:

„Pristojba po ovom tarifnom broju ne plaća se pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave.“ 

Naime, gramatičkom interpretacijom citirane norme proizlazi da se naznačene pristojbe više ne plaćaju pred tijelima državne uprave i upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i pred pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave.

S obzirom na to da se time mijenja višedesetljetna praksa naplate upravnih pristojbi, Novi informator zatražio je tumačenje Porezne uprave. U odgovoru, Porezna uprava naglašava da citirana odredba znači da se naznačene upravne pristojbe ne plaćaju u postupcima pred tijelima državne uprave, a u postupcima pred tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pred pravnim osobama s javnim ovlastima samo kada ta tijela i pravne osobe obavljaju povjerene poslove državne uprave.

Tumačenje Tarife upravnih pristojbi