07.04.2022.

Promjene temeljem Odluke o stopi protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala

Hrvatska narodna banka donijela je Odluku o stopi protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala (Nar. nov., br. 39/22), koja je objavljena 30. ožujka 2022. godine.

Banka je izvijestila da je podignula stopu protucikličkog zaštitnog sloja kapitala bankama s 0 na 0,5 posto zbog nastavka kumulacije cikličkih sistemskih rizika u uvjetima oporavka gospodarstva od korona krize, rasta cijena stambenih nekretnina i jačanja kreditne aktivnosti. Primjena Odluke počinje od kraja ožujka (30. ožujka 2023. godine).

Cilj tog instrumenta je ublažavanje procikličnosti bankovnoga kreditiranja te smanjivanje rizika za stabilnost financijskog sustava. U Republiku Hrvatsku je uveden od 2015. godine, i od tada je za sve kreditne institucije iznosio nula posto.

Iz HNB-a su ocijenili da je hrvatsko gospodarstvo u uzlaznoj fazi financijskog ciklusa, kada raste i izloženost cikličkim sistemskim rizicima, koji obično postanu vidljivi tek kada se ciklus preokrene.

Odlukom o stopi protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala propisuje se visina stope protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala za područje Republike Hrvatske. Odredbe  Odluke na odgovarajući način primjenjuju se na podružnice kreditnih institucija iz trećih zemalja koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za osnivanje podružnice kreditne institucije iz treće zemlje.

Obuhvat primjene Odluke

Kreditna institucija dužna je primjenjivati odredbe Odluke na pojedinačnoj i na konsolidiranoj osnovi na način i u skladu s dijelom prvim, glavom II. Uredbe (EU) br. 575/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. lipnja 2013. o bonitetnim zahtjevima za kreditne institucije i investicijska društva i o izmjeni Uredbe (EU) br. 648/2012.

Visina stope

Stopa protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala za područje Republike Hrvatske jest 0,5  % ukupnog iznosa izloženosti riziku.

Iz Hrvatske udruge banaka naveli su da će banke, kao i do sada, postupati u skladu s odlukama regulatora, a da će podizanjem stope protucikličnog zaštitnog sloja kapitala imati dodatan iznos kapitala koji regulator može otpustiti ako za to primijeti potrebu.


Priredila: Lucija Salopek, bacc.oec.