23.12.2020.

Produžuju se ugovori o pružanju zdravstvene zaštite do 30. lipnja 2021.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) produžit će do 30. lipnja 2021. ugovore sa ustanovama na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini te privatnim zdravstvenim radnicima u primarnoj i sekundarnoj zaštiti, priopćeno je u utorak nakon sjednice Upravnog vijeća.

Do 30. lipnja iduće godine bit će produljeni i ugovori s isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o isporuci. Prema uputi Ministarstva zdravstva  HZZO je za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja  2021. osigurao sredstva za provođenje dodatnih dijagnostičkih postupaka uroterapije s biofeedbackom kod djece, magnetne rezonance (MR), PET/CT postupaka, MSCT koronarografije, koronarografije i perkutane koronarne intervencije (PCI), postupke medicinske pomognute oplodnje (IVF/ICSI postupaka) i postupaka polisomnografije. 

Donošenjem te Odluke osigurava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite osiguranim osobama, poručuju iz HZZO-a. U cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu, HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije. Stoga su donesene odluke o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom u 2020. godini,  a u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno je 45 kandidata.

Nastavlja se i financiranje rada pripravnika – doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će se financirati pripravnički staž na osnovu Javnog natječaja iz 2020. godine. Svi pristigli zahtjevi zadovoljavaju formalne uvjete te je u sustav financiranja pripravničkog staža uvršteno 19 kandidata i to pet doktora medicine, četiri magistra farmacije i 10 magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a.

(HINA, 22. 12. 2020.)