30.12.2020.

Produžen rok prijave za program "Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj"

Vlada je na sjednici u srijedu produžila rok prijave za program "Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj", do kraja 2023. godine.

Kako se navodi u obrazloženju vladine odluke, s obzirom da program važi do 31. prosinca 2020., današnjom izmjenom omogućit će se dulji rok prijave poduzetnika i to do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić rekao je da će se subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru putem financijskih institucija omogućiti dulji rok prijave za jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili lizinga, u skladu s uvjetima Programa ruralnog razdoblja za razdoblje 2014. - 2020.

Financijski instrument "Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj" namijenjen je subjektima malog gospodarstva, te je sufinanciran iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U okviru toga financijskog instrumenta HAMAG-BICRO subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru putem financijskih institucija omogućuje jamstvo za pokriće dijela glavnice kredita ili lizinga, u skladu s uvjetima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. i Sporazuma o financiranju potpisanog u travnju 2018. godine između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i HAMAG -BICRO-a, za definirane mjere, podmjere i tipove operacija.

Među vrstama ulaganja za koje se ne može izdati jamstvo su financiranje PDV-a koji se može povratiti, refinanciranje postojećih obveza, trošak kupovine zemljišta veći od deset posto ukupne investicije, otplata kamata na dugovanja, troškovi neprihvatljivi temeljem pravila o državnim potporama itd.

(HINA, 30. 12. 2020.)