10.06.2024.

Privremeni rezultati europskih izbora

Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati i liberali zadržali su većinu i u novom sazivu Europskog parlamenta, pokazuju prvi privremeni rezultati europskih izbora okončanih u nedjelju.

Prema djelomičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati (S&D) 135 i liberali (Renew) 80 zastupnika.

Te tri najveće političke skupine imati će, prema privremenim rezultatima, 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417.

Novi saziv EP-a ima 720 zastupnika i za izbor predsjednika Komisije potrebna je natpolovična većina odnosno 361 zastupnik.

Međutim, zastupnici u Europskom parlamentu ne glasaju uvijek disciplinirano i dio njih glasa suprotno od većine u svojim zastupničkim klubovima. Tako je Ursula von der Leyen 2019. godine godine imala većinu od samo devet glasova, iako su te tri najveće stranke koje su podržavale njezin izbor za predsjednicu Komisije imale uvjerljivu većinu od 417 zastupnika u parlamentu koji je tada imao 705 zastupnika.

Rast krajnje desnice i pad zelenih

Stranke tvrde desnice okupljene u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR)  prema privremenim rezultatima imat će 72 zastupnika, tri više nego u prethodnom sazivu.

Zastupnički klub krajnje desnice Identitet i demokracija (ID) imat će 58 zastupnika, devet više nego u prethodnom sazivu.

Zeleni su pali sa 71 na 52 zastupnika. Krajnja ljevica ima 36, jedan mandat manje nego dosad.

Skupina stranaka koje ulaze prvi put u Europski parlament ili za koje se zasad ne zna kojoj će grupaciji pripadati broji 52 zastupnika. U toj su skupini i zastupnici Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz kluba krajnje desnice ID-a.

Neovisnih zastupnika po privremenim rezultatima bit će 46, dok ih je dosad bilo 62.

(HINA, 10. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay