10.06.2020.

Privremena porezna rješenja o utvrđenom porezu na dohodak za 2019.

Privremena porezna rješenja o dohotku ostvarenom u 2019. Porezna uprava mora dostaviti poreznim obveznicima najkasnije do 30. lipnja 2020. Na taj način utvrđuje se razlika poreza na dohodak za povrat odnosno uplatu. U nastavku donosimo više informacija o donošenju privremenih poreznih rješenja o utvrđenom godišnjem porezu na dohodak za 2019. te pojedinosti o povratu poreza na dohodak odnosno obvezi za uplatu.

1. UVOD
Pri utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak primjenjuju se odredbe Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 115/16, 106/18, 121/19 i 32/20 - u nastavku teksta: Zakon), Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19 i 1/20 - u nastavku teksta: Pravilnik), kao odredaba posebnog poreznog propisa, ali i odredbe Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 115/16, 106/18, 121/19, 32/20 i 42/20 - u nastavku teksta: OPZ), primjerice kada je riječ o prijeboju povrata poreza na dohodak s dospjelim, a neplaćenim poreznim dugom, kao i odredbe drugih posebnih propisa. Obvezu poreza na dohodak za 2019., Porezna uprava utvrđuje na temelju odredbe članka 11. toč. 3. Zakona o poreznoj upravi (Nar. nov., br. 115/16 i 98/19) te na temelju odredaba članka 46. st. 6. i članka 54. st. 1. Zakona. U nastavku donosimo više informacija o privremenim poreznim rješenjima o utvrđenom porezu na dohodak za 2019. Također, bit će riječi i o zakonskom okviru povrata poreza na dohodak, koji je posebno aktualan tijekom mjeseca lipnja, kada poreznim obveznicima uobičajeno pristižu privremena porezna rješenja, o obvezi za uplatu u slučaju da se ona utvrdi, o obvezi podnošenja godišnje porezne prijave i slično.

2. OBVEZA PODNOŠENJA GODIŠNJE POREZNE PRIJAVE
Valja kratko podsjetiti tko je obvezan predati godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak, a kome Porezna uprava godišnji porez na dohodak utvrđuje po službenoj dužnosti.

Odredbom članka 48. Zakona propisano je da godišnju poreznu prijavu mora podnijeti:

  • porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30.-35. Zakona
  • porezni obveznik - rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi
  • porezni obveznik, ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Ostali porezni obveznici (građani) više ne moraju podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak jer Porezna uprava, sukladno odredbi članka 49. st. 2. i članka 51. Zakona, po službenoj dužnosti provodi poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak (osim u slučajevima iz čl. 52. Zakona).

Međutim, kada porezni obveznici koji nisu u obvezi predati godišnju poreznu prijavu, raspolažu nekim podacima koji su od važnosti za oporezivanje (primjerice, uvećanje osobnog odbitka po osnovi uzdržavanja članova obitelji, a koji nisu tijekom poreznog razdoblja bili uneseni u poreznu karticu, tj. Obrazac PK), mogu podnijeti Obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (u nastavku teksta: Obrazac ZPP DOH).

Rok za podnošenje Obrasca ZPP DOH isti je kao i rok za podnošenje godišnje porezne prijave - kraj veljače tekuće godine za prethodnu (čl. 50. st. 2. i čl. 53. Zakona).

Porezni obveznik za kojeg je propisano da mora predati godišnju poreznu prijavu, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati sve ostvarene oporezive dohotke, osim dohotka koji ostvari po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi ako on, sukladno posebnom propisu, ne podliježe oporezivanju i dohotka koji Republika Hrvatska, sukladno međunarodnim ugovorima, izuzima od oporezivanja te dohotka koji se smatra konačnim.

Obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu, a ne podnesu je ili ako su podaci iz godišnje porezne prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom.

3. PRIVREMENO POREZNO RJEŠENJE
Sukladno odredbi članka 54. Zakona, privremeno porezno rješenje o utvrđenom godišnjem dohotku ostvarenom u poreznom razdoblju te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat, Porezna uprava dostavit će poreznom obvezniku prema adresi njegova prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže, i to najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu.

Porezna uprava, na temelju dostavljenog privremenog poreznog rješenja, izvršit će zaduženje poreznih obveznika za utvrđenu razliku poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili poreznim obveznicima izvršiti povrat ako ispunjavaju uvjete za povrat preplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, sukladno Zakonu i propisu kojim je uređen opći porezni postupak.

Prema tome, Zakonom je propisano da Porezna uprava mora privremeno porezno rješenje o utvrđenom dohotku za 2019. dostaviti poreznom obvezniku do 30. lipnja 2020.

4. POVRAT POREZA NA DOHODAK ZA 2019.
U slučaju da Porezna uprava utvrdi razliku više plaćenog poreza na dohodak, on će, sukladno odredbi članka 46. Zakona, biti vraćen poreznom obvezniku po službenoj dužnosti, dakle bez podnošenja pisanog zahtjeva.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se, u pravilu, bezgotovinski, i to na račun poreznog obveznika otvorenog u banci. Valja napomenuti da se preporuča poreznim obveznicima koji su možebitno mijenjali broj bankovnog računa, da pravovremeno evidentiraju promjenu, kako bi se olakšao administrativni proces isplate povrata. Primjerice, porezni obveznici koji su podnosili Obrazac ZPP-DOH, mogli su ažurirani broj računa i podatak o banci u kojoj je račun otvoren navesti u dijelu VI.2. Napomene.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak može se isplatiti u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun, a sukladno odredbi članka 92. st. 4. Pravilnika.

U tom će im slučaju organizacija ovlaštena za obavljanje poslova platnog prometa pri povratu naplatiti i odgovarajući iznos provizije za razliku od povrata koji se izvršavaju negotovinskim načinom odnosno na tekući ili žiro-račun, kada se poreznim obveznicima ne naplaćuje provizija.

Valja napomenuti da postoji mogućnost i da porezni obveznici zaprime privremeno porezno rješenje kojim se utvrđuje povrat poreza na dohodak, ali su podaci nepotpuni ili netočni (npr. ako se utvrdi manji iznos povrata poreza od onog koji je trebao biti utvrđen). Na takvo privremeno porezno rješenje postoji mogućnost prigovora, koji se može podnijeti do 31. srpnja 2020., ali će utvrđena razlika poreza za povrat u rješenju biti isplaćena neovisno o podnošenju prigovora.

Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon 30. lipnja 2020., mogu podnijeti prigovor u roku 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja.

Nadalje, iako je rok za donošenje privremenog poreznog rješenja propisan, rok za povrat poreza na dohodak nije.

Međutim, Porezna je uprava na svojim mrežnim stranicama 4. lipnja 2020. objavila informaciju da će, sukladno zakonskim propisima, tijekom mjeseca lipnja dostavljati poreznim obveznicima privremena porezna rješenja o ostvarenom godišnjem dohotku za 2019. utvrđenom u posebnom postupku. Navedeno je da se očekuje da će većina poreznih obveznika zaprimiti rješenja do 12. lipnja 2020., kada će započeti izvršenje povrata poreza.

Također, i u mišljenju Porezne uprave, KLASA: 410-01/20-01/122, URBROJ: 513-07-21-01-20-3, od 18. svibnja 2020., u dijelu 8. Povrat poreza u posebnom postupku, navedeno je da će fizičkim osobama - građanima povrat poreza na dohodak biti izvršen tijekom mjeseca lipnja (neovisno o možebitnom podnošenju prigovora).

4.1. OVRHA PRIMLJENOG POVRATA POREZA NA DOHODAK
Odredbom članka 172. Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17) taksativno su propisana izuzimanja od ovrhe. S obzirom na to da u navedenoj odredbi primanja po osnovi više plaćenog poreza na dohodak nisu navedena kao primanja izuzeta od ovrhe, ako treća strana (ovrhovoditelj) provodi ovrhu nad dužnikom kojem se isplaćuje povrat poreza, svota će biti isplaćena na redoviti račun i ovršena.

4.2. POVRAT POREZA NA DOHODAK I ISTOVREMENI POREZNI DUG PO DRUGOJ OSNOVI
Povrat više plaćenog poreza na dohodak neće se izvršiti ako je porezno tijelo prethodno utvrdilo da porezni obveznik ima dospjelih, a neplaćenih poreza koje naplaćuje porezno tijelo (čl. 127. st. 6. OPZ-a).

Stoga, ako porezni obveznik ima dospjelu, a neplaćenu obvezu po osnovi poreza i drugih javnih davanja, a istovremeno i preplaćeni porez na dohodak u iznosu manjem od obveze, više plaćeni porez na dohodak uračunat će se i posljedično smanjiti obveza.

5. OBVEZA POREZA NA DOHODAK ZA UPLATU
Osim razlike poreza i prireza za povrat, postoji mogućnost da Porezna uprava utvrdi poreznom obvezniku razliku poreza i prireza za uplatu.

Podsjećamo da porezni obveznik može podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja, ako smatra da su podaci iz privremenog poreznog rješenja nepotpuni ili netočni (primjerice, ako je obveza previsoko utvrđena). Međutim, uloženi prigovor ne odgađa izvršenje rješenja do donošenja rješenja o prigovoru.

Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon 30. lipnja 2020., mogu podnijeti prigovor u roku 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja.

Stoga, ako porezni obveznici ne podnesu prigovor ili ga podnesu izvan roka, obveza utvrđena privremenim poreznim rješenjem smatra se konačno utvrđenom poreznom obvezom te će Porezna uprava zadužiti porezne obveznike za utvrđenu razliku poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Porezni obveznik dužan je utvrđenu obvezu poreza na dohodak uplatiti u roku 15 dana od isteka roka za prigovor, sukladno odredbi članka 54. st. 9. Zakona.

Ako prvostupanjsko porezno tijelo po podnesenom prigovoru, a nakon izvršene provjere podataka iskazanih u privremenom poreznom rješenju utvrdi da postoji osnova za izmjenu privremenog poreznog rješenja u skladu s navodima iz prigovora, donosi se porezno rješenje protiv kojeg nije dopuštena žalba, a porezna obveza utvrđena poreznim rješenjem smatra se konačno utvrđenom poreznom obvezom.

Međutim, ako navodi iz prigovora nisu osnovani, donosi se porezno rješenje kojim se odbija prigovor te se protiv takvog rješenja može izjaviti žalba u roku 30 dana od dana dostave rješenja.

Izjavljena žalba ne odgađa izvršenje poreznog rješenja, a porezni obveznik kojem je na taj način izvršeno zaduženje poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak obvezan je dužnu razliku uplatiti u roku 15 dana od dana osobne dostave.

Svotu utvrđene porezne obveze porezni obveznik može, primjerice, uplatiti kod ovlaštene organizacije za platni promet nalogom za uplatu, ali i elektroničkim putem, primjerice internetskim ili mobilnim bankarstvom, čime se smanjuju i troškovi platne transakcije.

6. SLUČAJEVI KADA SE NE DONOSI PRIVREMENO POREZNO RJEŠENJE
Odredbom članka 54. st. 11. Zakona propisano je da u slučaju provedbe posebnog postupka iz članka 51. Zakona, kojim je utvrđeno da razlike godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili povrat nema ili da bi troškovi utvrđivanja i naplate poreza ili povrata poreza bili nerazmjerni naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak, Porezna uprava neće poreznim obveznicima dostavljati privremeno porezno rješenje.

7. ZAKLJUČAK
Privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku za 2019. poreznim obveznicima trebala bi biti dostavljena do 30. lipnja 2020. U slučaju da je utvrđena razlika poreza i prireza za povrat, on će se (u pravilu) izvršiti na tekući ili žiro-račun poreznog obveznika, što se može očekivati tijekom mjeseca lipnja, iako je dosadašnja praksa pokazala da to može biti i kasnije jer nije propisan rok za povrat poreza na dohodak. Suprotno tome, propisan je rok za uplatu poreza na dohodak u slučaju da se privremenim poreznim rješenjem utvrdi razlika poreza i prireza za uplatu, a rok je 15 dana od isteka roka za prigovor.

 

Pripremio: Antonio Prtenjača, bacc. porezne struke