02.07.2021.

Prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu u javnoj raspravi

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u četvrtak u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se između ostalog, predviđa elektronička provedba natječaja za zakup i prodaju državnog zemljišta te izuzimanje županija iz tog postupka.

Postojeći Zakon na snazi je od ožujka 2018. godine i dosad je mijenjan 18 puta. U nove izmjene i dopune kreće se jer je praksa pokazala da postoje zapreke koje usporavaju proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Kako se navodi u obrazloženju, praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države treba pojednostaviti, da je potrebno olakšati i učiniti ekonomičnijim postupak nadzora nad izvršavanjem obveza iz ugovora o raspolaganju tim zemljištem te učiniti efikasnijim i ekonomičnijim postupke nadzora nad provedbom gospodarskih programa. 

Nadalje, navode iz Ministarstva, na temelju do sada propisanog postupka za izdvajanje poljoprivrednog zemljišta iz šumskogospodarske osnove izdvojen je mali broj takvih površina. Dosadašnjim odredbama zakona nije se na adekvatan način u praksi mogao ostvariti cilj stvaranja dodatne vrijednosti u proizvodnji kao rezultata raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu. Sada se predlaže elektronička provedba natječaja za zakup i prodaju te izuzimanje županija iz postupka, čime će se, navode iz Ministarstva, stvoriti preduvjeti za bržu i efikasniju provedbu raspolaganja.

Propisuju se i način utvrđivanja najpovoljnijih ponuditelja na natječaju za zakup putem bodovanja, koji daju prednost dosadašnjim posjednicima koji se bave određenom vrstom proizvodnje, stočarima te ponuditeljima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom koja ostvaruje dodanu vrijednost, mladim i domicilnim nositeljima OPG-a.  

Kod prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, dodaju, prednost na natječaju za prodaju imaju i dalje dosadašnji posjednici, dodan je kriterij graničnog zemljišta, a ostali kriteriji se brišu i slijedeći kriterij je najviša ponuđena cijena koja nije ograničena.

Također, propisuje se da na osobito vrijednom (P1) i vrijednom (P2) poljoprivrednom zemljištu ne može odlagati otpad koji nije porijeklom iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Za provedbu izmjena i dopuna tog Zakona bit će potrebno osigurati 1,88 milijuna kuna s PDV-om u državnom proračunu za potrebe uspostave i razvoja informacijskog sustava za zaštitu i trajno praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu u javnoj raspravi bit će do 16. srpnja.

(HINA, 1. 7. 2021.)