24.04.2020.

Pregled izmijenjenih odluka Stožera civilne zaštite od 21. travnja

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 20. travnja 2020. donio odluke o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta na temelju prijedloga županijskih stožera civilne zaštite, kao i izmjene i dopune odluka koje se odnose na zadržavanje na javnim mjestima, javni promet, granične prijelaze, sklapanje braka i životnog partnerstva te pogrebe.

Sve navedene odluke objavljene su u Nar. nov., br. 48/20 od 21. travnja 2020., a stupaju na snagu danom donošenja. Nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta ukinute su na temelju prijedloga županijskih stožera, a pravi povod za te prijedloge su gospodarski razlozi, koje sve glasnije ističe i Hrvatska gospodarska komora, te općenita epidemiološka situacija. Navedene odluke omogućavaju kretanje unutar županija bez e-propusnice (uz iznimke), dok će za kretanje izvan županija one biti potrebne, ali opet, uz iznimku migracije osoba između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Prije donošenja odluka o ukidanju mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta bilo je potrebno dopuniti i samu Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (Nar. nov., br. 35/20). Dopunom se dodala točka III.a, na temelju čijeg su stavka 2. ukinute mjere zabrane za područja pojedinih županija. Točka III.a propisuje da se nužna mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta primjenjuje sve dok postoji opasnost od virusa Covid - 19, odnosno dok se ne stavi izvan snage, ali da se može ukinuti za pojedina županijska područja na zahtjev županijskih stožera, kao i zbog gospodarskih razloga između više županija, uz zadršku iz stavka 4., kojom se mogu provesti dodatne epidemiološke mjere ako do takvih ukidanja dođe. Te mjere same po sebi znak su da se Nacionalni stožer civilne zaštite okreće prema popuštanju mjera, ali Hrvatska gospodarska komora smatra da ih treba još više popustiti, te su tako dostavili Vladi Republike Hrvatske prijedlog za olakšavanje mjera zaštite[1]. Prijedlogom predlažu otvaranje gotovo svih trgovina bez obzira na kvadraturu, uz pridržavanje mjera zaštite, ukidanje radnog vremena do 17 sati, decentralizaciju mjera te olakšavanje dnevnih migracija radnika u pograničnom području. Osim toga, zahtijevaju i zakonsku regulaciju rada od kuće, reaktivaciju dijela javnog prijevoza, rad vrtića za radnike čije djelatnosti nisu zabranjene odlukama stožera, otvaranje uslužnih djelatnosti te olakšavanje međunarodnog prometa robom.

Dana 20. travnja 2020. stupila je na snagu i izmjena i dopuna kojom se produžuje primjena Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima (Nar. nov., br. 34/20) do 4. svibnja ove godine, odnosno do toga se datuma i dalje primjenjuje protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, a to se posebno odnosi na ulice, trgove, rive, parkove. Do istog dana produžena je i primjena Odluka o privremenoj obustavi javnog prometa (Nar. nov., br. 34/20), kojom se obustavlja javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu, osim autotaksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu, tramvajski i drugi javni gradski promet te sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače i dr.), a do tada zatvoreni su i svi željeznički i autobusni kolodvori.

Cjelokupna situacija uzrokovana virusom Covid - 19  utjecala je i na sklapanja braka i životnog partnerstva te održavanje posljednjih ispraćaja. Sklapanje braka i životnog partnerstva, kao i pogrebi, neće se moći održavati na tradicionalne načine sve do 4. svibnja 2020., te će se do tada nastaviti održavati u krugu najuže obitelji.

Epidemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost za naše stanovništvo, pa je radi zaštite pučanstva 19. ožujka 2020. donesena Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 32/20), koja za cilj ima usporiti širenje virusa na teritoriju naše domovine. Iako se prvotno trebala primjenjivati 30 dana od dana donošenja, izmjenom od 18. travnja produžuje se primjena do 18. svibnja 2020. Iako je prijelaz preko svih graničnih prijelaza zabranjen, odnosno ograničen, omogućen je povratak hrvatskih državljana u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave, uz pridržavanje mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (u nastavku teksta: HZJZ). Točka I. stavak 3. ove Odluke uređuje i omogućuje povratak u matične države građanima država članica Europske unije odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, a interes Republike Hrvatske za ulazak u Republiku Hrvatsku osoba iz stavka 3. točke I. potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokrugu u iznimnim slučajevima, te se na te osobe obvezno primjenjuju upute i mjere koje donosi HZJZ. Kao i većina Odluka Stožera civilne zaštite, i ova ima iznimke od primjene, pa se tako Odluka neće primjenjivati na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcije te putnike u tranzitu.

Dodajmo još da je do 18. svibnja u primjeni Odluka kojom se zabranjuje uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene. Od primjene su izuzeti svi brodovi hrvatske državne pripadnosti, svi brodovi koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi prijevoza robe, putnički brodovi bez putnika koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi raspreme (privremenog mirovanja) u hrvatskim lukama te svi brodovi koji uplovljavaju u brodogradilišta radi remonta ili popravka, ali se na sve osobe na tim brodovima primjenjuju upute i mjere HZJZ-a.

Iako opasnost od širenja virusa još postoji, ona trenutačno nema veliku uzlaznu putanju u Republici Hrvatskoj te sada do izražaja dolaze gospodarski zahtjevi koji teže k stabilnosti i oporavku poduzetnika. Nakon ovih mjera zaštite pučanstva, dolaze na red nove mjere za oporavak tržišta, spas gospodarstva i turističke sezone. Za boljitak svih nas, nadajmo se da će se epidemiološka situacija popraviti kako bismo dali podlogu da se datumi primjene ovih odluka neće dalje produžavati te da ćemo se svi uskoro vratiti u normalan život.

Pripremio: Željko Tomljenović, mag. iur.

[1] https://www.hgk.hr/burilovic-vise-ne-moramo-birati-izmedu-gospodarstva-i-zdravlja