03.10.2017.

Predstavnik Studentskog zbora Hrvatskih studija tvrdi da mu je oduzeto pravo obratiti se studentima

Izabrani predstavnik Studentskog zbora Hrvatskih studija Duje Kovačević izjavio je da u ponedjeljak nije imao mogućnost uobičajeno se obratiti studentima prve godine Hrvatskih studija, što je ocijenio kao oduzimanje prava na slobodu govora gdje se ona upravo najviše njeguje.

Duje Kovačević kazao je da je najprije odobren plan po kojem je i on trebao govoriti i kao izabrani predstavnik Studentskog zbora predstaviti zbor studentima, njegovu ulogu i pomoć koju studenti tijekom studija mogu od zbora očekivati, ali da je to u petak promijenjeno.

Hina nije uspjela dobiti pročelnika Marija Grčevića za komentar, a rektor Damir Boras, koji se javio s puta, kazao je da je tek dijelom upoznat sa slučajem. Pročelnik mu je, kaže, kazao da se studentima obratio najstariji član Studentskog zbora, što je bilo jedino moguće s obzirom da novi saziv Zbora nije potvrđen.  
Kovačević ističe da je Studentski zbor izabran u svibnju te je već u lipnju trebao biti potvrđen, ali nije ni danas, što vidi kao nastojanje uprave studija da nastavi politiku uklanjanja onih koji ne misle kao oni, a što je najočitije po studiju filozofije, koji je "posve desetkovan".

Kovačević je kazao da je današnje predstavljanje Zbora prodekan za nastavu Marijan Ninčević lažno objasnio kao činjenicu da predstavnici studenata nisu mogli doći, te da je pozvao studenta Vladimira Šumanovića kao najstarijeg iz Zbora da govori. Kovačević kao izabrani član Zbora kaže da je bio na početku predstavljanja u dvorani Zagreb, a ostalo vrijeme u neposrednoj blizini.

MZO: Sloboda govora jasno ustavno definirana odredba
Studentski zbor obratio se Ministarstvu znanosti i obrazovanja i dobio odgovor u kojem stoji da je "sloboda govora vrlo jasno ustavno definirana odredba" te da Ministarstvo "apelira da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina sukladno uvriježenoj studentskoj praksi i dosadašnjem radu studentskih zborova".
Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama definirana je obveza visokih učilišta prema studentskom zboru, pri čemu je podupiranje rada studentskih organizacija i studentskog zbora jedno od ključnijih načela, ističe se u odgovoru Ministarstva.
Ministarstvo u odgovoru najavljuje i da u 2018. godini planira "izradu novog Zakona o studentskom predstavljanju i organiziranju koji će dodatno precizirati određene situacije koje se pojavljuju u djelovanju studentskih zborova, ali i drugih studentskih organizacija, naročito o dijelu koji se odnosi na izborni postupak studentskih predstavnika te njihovo sudjelovanje u tijelima upravljanja visokim učilištima". Cilj je novoga zakona, između ostaloga, povećati transparentnost rada studentskih organizacija i provedbu izbora predstavnika, dodaju iz MZO.


(HINA, 02. 10. 2017.)