20.06.2024.

Predstavljene promjene zakona za implementaciju EU regulative o održivosti

Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024. stupila na snagu i Hrvatska se obvezala prenijeti je u nacionalno zakonodavstvo do srpnja ove godine. To će za posljedicu imati izmjenu Zakona o računovodstvu te izmjenu Zakona o reviziji.

Jučer je u HGK u sklopu ESG akademije HGK po prvi put Ministarstvo financija polaznicima predstavilo izmjene i dopune tih zakona. U sklopu Akademije je o važnosti primjene europskih direktiva o održivosti govorila Anamarija Staničić, članica Upravnog vijeća Hanfe.

Ocijenivši ovo razdoblje pripreme za nefinancijsko izvještavanje iznimno važnim za poduzeća i za financijski sektor, gđa Staničić je podsjetila kako se  Europska Unija zbog svih trenutnih drugih gospodarskih i političkih okolnosti suočava sa značajnim izazovom u svojoj ambiciji da postane prvi klimatski neutralan kontinent i smanji emisiju stakleničkih plinova. Ipak promjena je kako tvrdi neminovna i u njoj će sudjelovati i javni, privatni i financijski sektor.

Financijski sektor će prilagoditi financijsku paletu usluga

„Usprkos dugotrajnim pripremama u EU regulativi, tek s implementacijom Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti koja će poduzećima donijeti obvezu nefinancijskog izvještavanja o održivosti, bit će moguće konkretno vidjeti kako će zaista financijski sektor u budućnosti mijenjati svoju ulagačku strategiju i koje će financijske proizvode ponuditi. 

Nefinancijsko izvještavanje omogućit će investitorima i javnosti pristup informacijama kako bi mogli procijeniti utjecaj tvrtki na ljude i okoliš kao i financijske rizike i prilike koje za društva proizlaze iz klimatskih promjena i pitanja održivosti“, istaknula je u prezentaciji gđa Staničić.

Dodatna pravila za spriječavanje greenwashinga

Prema njezinim riječima, godine pred nama i praksa u primjeni propisa, jasnije će odrediti koje su informacije o održivosti točne, a koje zavaravajuće, što će svakako pomoći da zeleno financiranje ostvari svoj cilj. 

Pritom, primjena nove EU Direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje, uspostava europskog sustava nadzora pružatelja ESG rejtinga uz centralizirano licenciranje i jednoznačne standarde za pružanje ESG rejtinga, donose dodatna pravila kako bi se spriječio greenwashing. 

Iako je cijela reforma u svojoj praksi kompleksna, ona je, ističe Staničić velika prilika za Hrvatsku jer može potaknuti dodatne investicije. Hanfa će prema EU i nacionalnim propisima svakako nadzirati primjenu tih propisa kod izdavatelja te financijskih društava iz njenog kruga nadležnosti.

500 tvrtki imat će obvezu nefinancijskog izvještavanja

Najavljujući novi zakonodavni okvir koji za određeni krug obveznika uvodi obvezu izvještavanja o održivosti, Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija, istaknula je kako će se odredbe CSRD Direktive – Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti prenijeti kroz u potpunosti novi Zakon o računovodstvu te kroz izmjene i dopune Zakona o reviziji te u manjem dijelu i Zakona o tržištu kapitala.

„Novi Zakon o računovodstvu donosi povećanje broja obveznika izvještavanje o održivosti, prije je ta obaveza zahvaćala oko 70 tvrtki u RH, sada će to biti oko 500 tvrtki. Proširuje se sadržaj izvještaja i točnije su određene informacije koje tvrtke trebaju objavljivati. Izvješće je digitalizirano, a za provjeru će biti odgovorni ovlašteni revizori.,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac te naglasila da je HGK ove godine nadogradila metodologiju ESG ratinga HGK koji može koristiti tvrtkama za procjenu aktualnog stanja ESG procesa unutar tvrtke te za praćenje napretka u odnosu na prošlu godinu.

EU Direktiva o rodnoj ravnoteži uskoro u hrvatskom zakonu

Na ESG Akademije je o budućnosti rodne ravnopravnosti i jačanju pozicije žena u poslovnom svijetu, govorila i Andreja Hašček, voditeljice Direkcije za superviziju izdavatelja u Hanfi. Govoreći o DIREKTIVI (EU) 2022/2381 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. studenoga 2022. najavila je ugradnju njezinih odredbi u hrvatske zakone što bi trebalo dodatno poboljšati rodnu ravnotežu među direktorima uvrštenih trgovačkih društava na Zagrebačkoj burzi.

Osvrnula se i na posljednje pokazatelje Europskog instituta za ravnopravnost spolova prema kojem su žene u Europi zauzimale u prosjeku 30,6 % mjesta članova uprave u najvećim uvrštenim EU trgovačkim društvima, ali samo 8,5 % pozicija predsjednica Uprava. 

Prema njezinom  mišljenju, potrebna su jača obvezujuća pravila, edukativne inicijative i poticaji za promicanje dobrih praksi te pojačati redovitu fluktuaciju na rukovodećim mjestima.

U EU udio žena s diplomama konstantno raste i premašuje broj onih diploma koje imaju muškarci, ali njihova nedovoljna zastupljenog na visokim pozicijama zapravo usporava mogućnost kvalitetnog i održivog gospodarskog rasta. Njezinu prezentaciju možete pogledati ovdje.

(HANFA, 19. 6. 2024.)

Fotografija: Unsplash