07.11.2019.

Predstavljen program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju

Hrvatsko predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju ima za političke ciljeve jačanje regionalnog razvoja, sinergiju između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te poticanje suradnje s državama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, rekao je u srijedu u Vukovaru ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić predstavljajući Dunavsku strategiju.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministarstvo vanjskih i europskih poslova su u dvorcu Eltz predstavili program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju s 14 zemalja riječnoga sliva, odnosno strateški okvir za pristup Europske unije dunavskoj regiji koji politikama i investicijama ima direktan utjecaj na živote preko 20 milijuna ljudi. Središnja tema hrvatskog predsjedanja je „Dunavska strategija – 10 godina poslije“ s ciljem utvrđivanja makroregionalne suradnje, vrednovanja postignutih rezultata i definiranja budućega smjera njezina razvoja.

„Dunavska strategija je jedna od četiri makroregionalne strategije EU donesena 2011., a predsjedanje njome Hrvatska je preuzela 1. studenog od Rumunjske“; istaknuo je ministar Pavić predstavljajući Dunavsku strategiju naglasivši da su za nju vezani fondovi.

„Hrvatska je do sada povukla preko 1,2 milijarde kuna iz programa INTEREG, odnosno programa prekogranične suradnje, a od toga 83 milijuna kuna je iz programa Dunav koji prati Dunavsku strategiju“, rekao je Pavić ocijenivši da nije riječ samo o strategiji već i o planiranju budućih sredstava. Program hrvatskog predsjedanja, rekao je, ima tri politička cilja, jačanje regionalnog razvoja, sinergiju između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te poticanje suradnje s državama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Posebno se osvrnuo na program regionalnog razvoja „Slavonija-Baranja-Srijem“ u kojem je ugovoreno gotovo 11 milijardi kuna, a četiri milijarde kuna isplaćeno.

„To je projekt koji je ponos hrvatske vlade, a prema signalima iz Europske komisije to je jedan od rijetkih programa kojom predsjeda osobno premijer pa se i to ocjenjuje razlogom zašto je program uspješan“, naglasio je Pavić dodavši da će se taj program posebno prezentirati kroz Dunavsku strategiju kao ogledni primjer za regije, napose one slabije razvijene.

„Želimo i značajniju suradnju s državama zapadnog Balkana gdje Hrvatska kao zadnja zemlja koja se pridružila EU može poslužiti kao primjer dobre prakse, reformi, povlačenja europskih sredstava i na koji smo način uključeni u cijelu integraciju Europske unije“, rekao je ministar Pavić. Program hrvatskog predsjedanja, rekao je, ima pet tematskih ciljeva, suradnju znanstvenih institucija i gospodarskih dionika, zaštitu okoliša i održivi gospodarski razvoj, unutarnje plovne puteve, turizam i pametna sela, civilnu zaštitu kao i jačanje kapaciteta regionalne i lokalne samouprave. U izjavio nakon predstavljanja programa Pavić je naglasio da je predsjedanje Dunavskom strategijom „…prilika da naši prioriteti budu reflektirani u budućim kohezijskim politikama i u proračunu EU, a značajna sredstva koja možemo osigurati za Dunavsku regiju usmjerimo na razvoj pet slavonskih županija“. Skup u Vukovaru pozdravio je i ministar vanjskih poslova i europskih poslova Goran Grlić Radman podsjetivši na ratna zbivanja u Vukovaru i Hrvatskoj 1991. te istaknuo da je Hrvatska ušla u europsku obitelj kako bi čuvala stabilnost i mir te da se nikada ne dogode napadi poput velikosrpske agresije na Hrvatsku. Radman je dodao da Hrvatska ove godine predsjeda i Dunavskom komisijom, osnovanom 1948., uz nju Dunavskom strategijom, a sve se preklapa sa Hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU-a, s tim da će sva ta predsjedanja zatvarati proračun EU-a za sljedećih sedam godina. Dodao je da će „…ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova kao nacionalni koordinator zastupati interese svih tijela državne uprave, civilnog društva, akademske zajednice i drugih dionika društva“ te podržati ujednačen i održivi razvoj, prekograničnu i makroregionalnu suradnju. Pozdravne riječi uputio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podsjetivši da je Vukovar grad na Dunavu, ima i najveću riječnu luku u Hrvatskoj, a koliko je Dunav važan za razvoj grada govori i podatak da je tom rijekom u Vukovar 2018. uplovilo 231 kruzer s 32.000 turista, a ove godine do 15. studenog uploviti će ukupno 356 putničkih brodova s preko 48.000 turista. Predstavljena su i  glavna događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Strategijom, među ostalim obilježavanje 30 godina INTEGRE u lipnju 2020. te središnji događaj – godišnji forum Dunavske strategije koji će u Zagrebu okupiti preko 700 sudionika. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je u srijedu i ugovore o dodjeli nacionalnih sredstava i sredstava iz europskih fondova korisnicima iz pet slavonskih županija namijenjenih daljnjem poticanju ravnomjernog razvoja, a riječ je o 170 ugovora vrijednih oko 125 milijuna kuna.

 

(HINA, 6. 11. 2019.)

Arhiva