10.07.2018.

Predstavljen nakladnički niz o pravnoj zaštiti okoliša HAZU

Deset knjiga o pravnoj zaštiti okoliša, koji su dio nakladničkog niza "Modernizacija prava" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavljeni su u Zagrebu uz ocjenu da se radi o jedinstvenom pothvatu u Hrvatskoj i važnom prinosu europskom pravu zaštite okoliša.

Deset tematskih zbornika kroz 57 autorskih i koautorskih priloga i 96 objavljenih rasprava razmatra pravne probleme okoliša kroz upravnopravna, kaznenopravna i građanskopravna područja zaštite okoliša, te kroz pravne teme zaštite šuma, tla, voda, prostora, mora i zraka, kao i kroz pravno uređenje gospodarenja otpadom.
Svakom zborniku prethodio je okrugli stol na kojem je konkretno pitanje zaštite okoliša raspravljeno.
Glavni urednik niza akademik Jakša Barbić podsjetio je da okoliš spada u najveće vrednote društva, koji je izložen partikularnim interesima, da je njegova pravna zaštita ostvarena u 75 sektora i 118 zakona, te da je njezino nadziranje gotovo nemoguće.
I u tako zamršenom setu zakona, koji je često podložan promjenama, sankcije se izriču, no ostvaruju li se ne znamo, kazao je Barbić i dodao da je sadržaj knjiga raspravljen među teoretičarima i praktičarima, i da predstavlja najveću moguću vrijednost na tom području.
Članica Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU Jasna Omejec, predstavljajući knjige, kazala je da one mogu poslužiti kao izvor znanja i poticaj za djelovanje, te da doprinose razvoju svijesti o važnosti očuvanja okoliša.  
To područje karakteriziraju česte promjene zakona, nestabilnost sustava te činjenica da brojni propisi koji reguliraju pitanja zaštite okoliša nisu usklađeni sa zakonima, kazala je.
Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić ocijenio je da je nakladnički niz "Modernizacija prava" jedan od najvećih pothvata u suvremenom radu Akademije, a možda i uopće, te jedan od najboljih primjera misije HAZU sa znanstvenog, stručnog i etičkog gledišta.  
Niz sačinjavaju sljedeće knjige: "Upravnopravna zaštita okoliša i poseban otisak" (knjiga 26, 178 stranica), "Pravna zaštita šuma" (knjiga 28, 171 stranica), Pravna zaštita tla (knjiga 30, 159 stranica), "Pravna zaštita voda" (knjiga 32, 233 stranica), "Pravna zaštita prostora" (knjiga 34, 176 stranica), "Pravna zaštita mora" knjiga 35, 137 stranica), "Pravna zaštita zraka", (knjiga 36, 159 stranica), "Kaznenopravna zaštita okoliša" (knjiga 37, 151 stranica), "Građanskopravna zaštita okoliša" (knjiga 38, 127 stranica) i "Pravno uređenje gospodarenja otpadom" (knjiga 40, 197 stranica).


(HINA, 04. 07. 2018.)