28.06.2018.

Predložene izmjene raspodjele dobiti Fonda hrvatskih branitelja

Prijedlogom zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je Vlada u srijedu sa sjednice uputila u saborsku proceduru, predlaže se da se jedna polovina realizirane neto dobiti od ulaganja Fonda namijeni za razvojne, socijalne i humanitarne mjere, s ciljem poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji.

"Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da su potrebne sveobuhvatne intervencije u zakonodavni okvir kako bi se zakonodavno uredile situacije koje se u praksi javljaju vezano uz dodjelu udjela, ulaganja i raspodjelu imovine te druge situacije koje važećim Zakonom nisu riješene", rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u obrazloženju nacrta prijedloga zakona.
Tako se predlaže promjena dosadašnjeg načina raspodjele realizirane neto dobiti od ulaganja, pa bi se polovina te dobiti namijenila za razvojne i socijalne humanitarne mjere, a osobito za Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te ustanove za pružanje podrške i usluga braniteljsko stradalničkoj populaciji i drugim osobama.
Prema važećem Zakonu, realizirana neto dobit dijeli se tako da jednu trećinu dobivaju članovi Fonda u obliku dividendi, jedna trećina reinvestira se u Fond, a jedna trećina odlazi za razvojne socijalne i humanitarne mjere.
"Želimo postići povećanje dobiti Fonda, a time i poboljšanje statusa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji", kazao je Medved.

Fond za stipendiranje branitelja prelazi u Zakladu hrvatskih branitelja

Vlada je Saboru predložila i da ukine Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, čije bi se aktivnosti prenijele na Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. 
"Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da više nije ekonomično postojanje dviju pravnih osoba koje se djelomično financiraju iz istog izvora, a bave se sličnom djelatnošću - socijalnim i humanitarnim mjerama za poboljšanje statusa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji", objašnjava ministar Medved prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za stipendiranje, odnosno izmjene i dopune Zakona o Zakladi hrvatskih branitelja.
Naime, dodaje ministar, Zaklada ima širi djelokrug od Fonda za stipendiranje koji se bavi isključivo stipendiranjem korisnika i aktivno djeluje jednom godišnje kada provodi natječaj i dodjelu stipendija, a pritom se kontinuirano osiguravaju novčana sredstva za njegovo djelovanje koja bi se mogla utrošiti na svrsishodniji način.
Na taj će se način postići racionalizacija institucionalnog i zakonodavnog okvira koji uređuje socijalne i humanitarne mjere za poboljšanje statusa branitelj i članova njihovih obitelji, ističe Medved.


(HINA, 27. 06. 2018.)