12.01.2022.

Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša

Dana 3. prosinca 2022. ministar gospodarstva i održivog razvoja donosi Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša na temelju članka 151. Zakona o zaštiti okoliša (NN 80/13) te članka 38. Zakona o sustavu državne uprave (NN 66/19), koji stupa na snagu 15. siječnja 2022.

Pravilnik propisuje obvezan sadržaj i način vođenja registra onečišćavanja okoliša, način, metodologiju i rokove prikupljanja i dostavljanja podataka o emisijama odnosno ispuštanju, prijenosu i odlaganju onečišćujućih tvari u okoliš i otpadu, podaci o onečišćivaču, operateru, organizacijskoj jedinici u sastavu onečišćivača, rok i način obavještavanja javnosti, način provjere i osiguranja kvalitete podataka koji se dostavljaju i vode u registru, rok čuvanja očevidnika iz kojih su dostavljeni podaci, obavljanje stručnih poslova vođenja Registra onečišćavanja okoliša (dalje u tekstu: ROO) te druga pitanja s tim u vezi.

ROO je informacijski sustav uspostavljen sukladno Uredbi o informacijskom sustavu zaštite okoliša.

Podaci iz ROO-a koriste se za osiguravanje pravovremenosti, transparentnosti, točnosti, dosljednosti, usporedivosti i potpunosti podataka potrebnih za izvješćivanje o ispuštanjima onečišćujućih tvari u sastavnice okoliša kao i nastanku i prijenosu otpada izvan mjesta nastanka te gospodarenju otpadom sukladno propisima kojima se uređuju područja zaštite okoliša, zraka, otpada i voda te gospodarenja otpadom.

Za pristup i vođenje ROO-a koristi se elektronička programska oprema (aplikacija) koja omogućava mrežni unos, verifikaciju, pregled, analizu i razmjenu podataka pohranjenih u ROO-u, a podaci dostavljeni u ROO čuvaju se deset godina.

Obveznici sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, koji su i obveznici izvješćivanja u ROO-u, izvješćuju o emisijama sukladno zakonu kojim se uređuje područje klimatskih promjena i zaštite ozonskog sloja.

Ovim se Pravilnikom uvode brojne promjene u području onečišćavanja okoliša radi kojih je potrebno provesti pripreme, zbog čega je određen vakacijski rok od osam dana.

Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša (NN 87/15), u članku 9. određuje da Državni hidrometeorološki zavod Agenciji dostavlja podatke o godišnjoj količini oborina za glavne i klimatološke postaje do 1. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu, a na temelju članka 9. novog Pravilnika rok za dostavu je 15. veljače tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika doći će do promjena rokova dostave podataka te je krajnji rok za dostavu podataka 1. ožujka 2022. godine za proteklu kalendarsku godinu, a novi obrasci stupit će na snagu 1. 1. 2023. godine. Nakon što Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša stupi na snagu, prestaje važiti Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša (NN 87/15), osim obrazaca PI-1, PI-2, PI-Z, PI-V, KI-V, PI-T, NO, SO i OZO Priloga 5. toga Pravilnika te Priloga 1., Priloga 2., Priloga 3. i Priloga 4. toga Pravilnika, koji prestaju važiti 1. siječnja 2023. godine.

Lucija Salopek, bacc. oec.