15.04.2022.

Pravila provjere znanja hrvatskog prava za odvjetnike iz država članica EU koji žele obavljati odvjetnički poziv pod nazivom ”odvjetnik”

Izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu (Nar. nov., br. 9/94, 117/08, 50/09, 75/09, 18/11, 126/21, u nastavku teksta: Zakon) propisano je da je Hrvatska odvjetnička komora (u nastavku teksta: Komora) dužna u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu navedenih izmjena Zakona donijeti Pravila kojima se regulira provjera znanja za odvjetnike iz druge države članice Europske unije koji žele obavljati odvjetnički poziv pod nazivom ”odvjetnik”.

Posljedično, Upravni odbor Komore na sjednici održanoj 17. ožujka 2022. godine donio je Pravila o utvrđivanju programa, postupka i načina provedbe ispita iz poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske (Nar. nov. br. 38/22, u nastavku teksta: Pravila), koja su stupila na snagu 2. travnja 2022.

UVJETI

U skladu sa Zakonom[1], odvjetnik iz države članice Europske unije upisuje se u Imenik stranih odvjetnika koji u Republici Hrvatskoj mogu obavljati odvjetničku službu pod nazivom „odvjetnik“, sa svim pravima i dužnostima u obavljanju odvjetničke službe, pod dva kumulativna uvjeta:

  1. ispunjavanje Zakonom[2] određenih uvjeta za upis u Imenik odvjetnika:
    • državljanstvo države članice Europske unije ili druge države potpisnice Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru
    • poslovna sposobnost
    • da nije pokrenuta istraga odnosno da se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti
    • dostojnost za obavljanje odvjetništva
    • neobavljanje poslova koji su nespojivi s odvjetništvom
    • sklopljen ugovor o osiguranju od odgovornosti za obavljanje odvjetničke službe
    • priložena izjava da se ima opremu i prostor koji su potrebni i primjereni za obavljanje odvjetničke službe.
  1. polaganje ispita iz poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske.

Program, postupak i način provedbe ispita iz poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske za svakog odvjetnika kao Podnositelja zahtjeva za upis u Imenik stranih odvjetnika utvrđuje Komora uzimajući u obzir sva znanja, vještine i kompetencije koje je odvjetnik iz druge države članice Europske unije stekao u toj ili drugoj državi članici Europske unije ili trećoj državi.

POZNAVANJE PRAVNOG PORETKA REPUBLIKE HRVATSKE

Podnositelj zahtjeva za upis u Imenik stranih odvjetnika uz zahtjev za upis dostavlja i dokaze o poznavanju pravnog poretka Republike Hrvatske.

Utvrđivanje poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske iz Pravila provodi Povjerenstvo, koje za svaki pojedini zahtjev imenuje Izvršni odbor Komore s liste mogućih članova Povjerenstva.

Listu mogućih članova Povjerenstva za svaku kalendarsku godinu utvrđuje Upravni odbor Komore te na njoj mogu biti uvršteni samo odvjetnici koji su najmanje tri godine upisani u Imenik odvjetnika Komore.

Povjerenstvo se sastoji od pet članova i svoje odluke donosi većinom glasova svih članova Povjerenstva te između sebe biraju predsjednika Povjerenstva. Isto tako, ovlašteno je u postupku utvrđivanja poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske prema Pravilima pribaviti stručna mišljenja istaknutih stručnjaka koji nisu članovi Komore.

Troškove provođenja postupka prema Pravilima snosi Podnositelj zahtjeva, a sastoje se od:

  • troškova postupka obrade zahtjeva za utvrđivanje poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske koji iznose 1.500,00 kuna
  • troškova provođenja ispita iz poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske u iznosu od 5.000,00 kuna
  • drugi materijalni i stvarni troškovi koji nastanu tijekom provođenja postupka prema Pravilima.

Ispit se sastoji od pisanog i usmenog dijela te se polaže na hrvatskom jeziku u prostorijama Komore.

Pisani dio ispita traje najdulje pet sati te se sastoji od sastavljanja dviju odvjetničkih radnji iz područja građanskog i kaznenog materijalnog i postupovnog prava, upravnog postupka i spora, kao i Ustava i organizacije pravosuđa Republike Hrvatske, a na temelju spisa koji će Podnositelju zahtjeva biti dostupan tijekom izrade radnji.

Usmeni dio ispita polaže se pred Povjerenstvom u prostorijama Komore te se sastoji od odgovaranja na deset pitanja iz svakog pojedinog područja iz kojeg je Podnositelj zahtjeva upućen na polaganje ispita.

Povjerenstvo ima obvezu nakon provedenog ispita, u roku od osam dana, o rezultatima ispita obrazloženim mišljenjem obavijestiti Izvršni odbor Komore ispunjava li Podnositelj zahtjeva ili ne ispunjava uvjet poznavanja pravnog poretka Republike Hrvatske.

Ukoliko ispit nije položen, utoliko postoji pravo pristupanja ponovnom polaganju ispitu, i to najranije po proteku roka od šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o odbijanju zahtjeva o upisu u Imenik stranih odvjetnika.

OSLOBAĐANJE OD OBVEZE POLAGANJA ISPITA

Do obveze oslobađanja polaganja ispita iz poznavanje pravnog poretka Republike Hrvatske dolazi ako Povjerenstvo provjerom dokaza o poznavanju pravnog poretka Republike Hrvatske utvrdi da je studij Podnositelja zahtjeva obuhvaćao predmete koji se ne razlikuju znatno od onih koji su potrebni za obavljanje odvjetničke službe u Republici Hrvatskoj pod nazivom „odvjetnik“ odnosno da su uočene razlike nadoknađene na drugi način posebno kroz profesionalno iskustvo ili dodatnu edukaciju.

Ako se ipak utvrde znatne razlike stečenih znanja, vještina i kompetencija te znanja, vještina i kompetencija potrebnih za upis u Imenik odvjetnika, odvjetnik iz države članice Europske unije polaže ispit samo iz područja za koje su takve razlike utvrđene.

U Pravilima se napominje da je Povjerenstvo dužno u obavijesti Podnositelju zahtjeva o upućivanju na polaganje ispita navesti područja iz kojih se upućuje na polaganje ispita kao i razloge zbog kojih se upućuje na polaganje ispita, te se ispit mora održati najranije osam dana odnosno najkasnije u roku od tri mjeseca od dostave te obavijesti.

ZAKLJUČAK

Republika Hrvatska kao članica Europske unije ima za cilj omogućiti odvjetnicima iz država članica Europske unije lakše i učinkovito obavljanje odvjetništva u Republici Hrvatskoj, što je prezentirano i putem izmjena Zakona iz 2021. godine, gdje se proveo plan za liberalizaciju tržišta usluga.

Vezano uz donesena Pravila za provjeru znanja o našem pravnom poretku namijenjenog stranim odvjetnicima, kao jednog od koraka za ulazak na tržište Republike Hrvatske, ostaje za vidjeti efikasnost predviđene provjere znanja koju provode domaći odvjetnici i omogućavaju pristup stranim odvjetnicima, koji im time postaju izravna konkurencija.

 

Lidija Doko, mag. iur.

 

[1] Čl. 36a. Zakona
[2] Čl. 36a. st. 1. Zakona