30.05.2024.

Potrošači u eurozoni očekuju slabiji rast plaća od inflacije i idućeg proljeća

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i u proljeće iduće godine rasti znatno snažnije od plaća, u uvjetima blagog pada gospodarske aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Europske središnje banke (ECB).

U proljeće iduće godine godišnja stopa inflacije iznosit će 2,9 posto, procijenili su potrošači u anketi provedenoj u travnju, i biti tek neznatno blaža nego na početku 2025.

Do proljeća 2027. trebala bi se spustiti na 2,4 posto, pokazuje medijan procjena, što znači da ECB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto.

Izračuni europskog statističkog ureda pokazali su pak da je inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula tu razinu već u ožujku i da su cijene porasle istim tempom i u travnju.

Eurostat bi trebao objaviti procjenu inflacije u svibnju krajem tjedna.

Nominalne plaće trebale bi po procjeni potrošača porasti do proljeća iduće godine za 1,3 posto, a nominalna potrošnja za 3,6 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u istom razdoblju smanjiti za 0,8 posto, nešto blaže no što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak blago porasti, na 10,9 posto.

U ECB-ovoj anketi sudjeluje oko 19 tisuća građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

(HINA, 29.5.2024.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva