06.10.2017.

Potpisano 35 ugovora za projekte financirane 85 posto s bespovratnim europskim novcem

Ukupno 35 ugovora o projektima, vrijednim više od 793 milijuna kuna koji će s 85 posto, odnosno s više od 696 milijuna kuna bespovratno financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a trajat će pet godina, potpisani su u četvrtak u Vladi Republike Hrvatske.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric potpisnik je svih ugovora, a supotpisnici za ugovore koji su u njihovoj nadležnosti su - u ime hrvatske Vlade: ministrica regionalnog razvitka i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te predstavnici ustanova u kojima će se projekti provoditi. Riječ je o projektima za razvoj znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskoga doma te za razvoj sudskog e-registra.

Važan dan na koji se dugo čekalo, "čekanje trajalo skoro kao Drugi svjetski rat ".

Potpisnici su suglasni da je riječ o događaju od izuzetne važnosti za cijelu Hrvatsku i za ustanove u kojima će se projekti provoditi.  Suglasni su i s riječima ministrice Žalac da je do njihova potpisivanja treblao doći ranije. Na to je u riječima zahvale hrvatskoj Vladi i ministricama u toj vladi što su proveli natječaj i to vrlo brzo, ukazao i prof. dr. Stipan Jonjić, voditelj ZCI-ja za imunologiju i cjepiva. Ali, rekao je, kako je svima okupljenima poznato da je cijeli postupak pak trajao jako dugo, a na poseban način se to odnosi na ZCI-jeve koji su proglašeni prije nekoliko godina i od tada su funkcionirali s ograničenim sredstvima. S tim u vezi, Jonjić je rekao kako ne može ne spomenuti primjedbu akademika Slobodana Vukičevića kako je "čekanje trajalo skoro kao Drugi svjetski rat", na koju su brojni okupljeni reagirali odobravanjem i smijehom. Među 35 projekata je i deset istraživačkih projekata u deset ZCI-ja, za koje je dodijeljeno oko 50 milijna eura, odnosno više od 373 milijuna kuna, od kojih je gotovo 317,5 milijuna kuna bespovaratan europski novac.

Tzv. EU 13 povlače manje od pet posto novca predviđenogA za znanstvene projekte.

Jonjić je ukazao i na razliku u financiranju znanosti iz europskih fondova između 'starih'  tzv. EU 15 zemalja  i 'novih' zemalja članica tzv. EU 13 zemalja. Istaknuo je da tih 13 'novih' zemalja članica EU-a povlači manje od pet posto novca predviđenog za znanstvene projekte što, ustvrdio je, "zvuči zastrašujuće". Dodao je da oko 80 posto toga novca 'ide' u tzv. EU 15, a više od deset posto u pridružene zemlje  - Švicarsku, Izrael, Norvešku.
Jonjić je svjestan da nam, kako je rekao,"Europa ne može dati novce, već mi sami moramo izgraditi kompetitivnost, odnosno poticati izvrsnost, izgraditi instrumente kako bi naša sveučilišta i naše institucije bile kompetitivnije što je pak moguće jedino kroz poticanje izvrsnosti što, iako zvuči kao fraza, nije fraza već istina".

Pravosuđe je kičma društva.

U ime potpisnika ostalih ugovora zahvalio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić istaknuvši da je riječ o tri vrste projekata, među kojima su i nacionalni parkovi. Ocijenio je kako je "fascinatno da su pogođeni oni nacionalni parkovi koji su simbol Hrvatske, i to po sustavu da uvijek treba dati novac onima koji su uspješniji jer će ga znati bolje iskoristiti". Druga vrst projekta su oni u zdravstvu, a zdravstveni sustav je, smatra Kusić, "usprkos svih kritika najbolje organizirani sustav u hrvatskome društvu koji, zbog rasta troškova, ima deficit koji će uvijek i postojati". Kusić je ukazao da je u zdravstvenim projektima naglasak na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te se osvrnuo i na projekt koji će provoditi Ministarstvo pravosuđa.
"Loše bi moglo zazvučati da je Vlada dala novac jednome svom ministru, ali ovaj puta to svi odobravamo jer pravosuđu zaista treba projekt e-Sudski registar budući da je pravosuđe kičma društva koje određuje našu ekonomiju i cjelokupni društveni razvoj", izjavio je Kusić. 

SAFU trenutačno ima ugovorenih 11,5 milijarda kuna

Ravnatelj SAFU istaknuo je kako mu je izuzetno drago što može potpisati tako vrijedne ugovore te dodao da je istina da su oni mogli biti potpisani i prije dvije godine ali, podsjetio je, tada nije bilo otvorenih natječaja. 
"Izuzetnom brigom Vlade Republike Hrvatske i upravljačkoga tijela, odnosno Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU, u posljednjih godinu dana pokrenuti su natječaji koji su rezultirali time da SAFU trenutačno ima  ugovorenih 11,5 milijarda kuna, što je u odnosu na prošla razdoblja uvećanje za desetak posto", izjavio je Petric.
Najavio je kako se"na tome neće stati jer je pred nama još jedan cijeli kvartal", te izrazio nadu da će "barem još tri puta do kraja godine SAFU biti gost u hrvatskoj Vladi". Zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesu, a posebice onima koji su prijavili projekte. SAFU će svim akterima biti sigurno partner i u sljedeće dvije godine, zaključio je Petric. 


(HINA, 05. 10. 2017.)