29.05.2018.

Potpisan sporazum razvoju i održavanju Hrvatskoga nacionalnoga skupnog kataloga

Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju Hrvatskoga nacionalnoga skupnog kataloga (HNSK) koji će omogućiti pronalaženje informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u više od 45 knjižničnih kataloga, potpisan je u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Sporazum su u ime svojih ustanova potpisali glavna ravnateljica NSK u Zagrebu Tatijana Petrić, Miloš Judaš, izaslanik rektora Zagrebačkoga sveučilišta Damira Borasa, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić, dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Klarica, prodekan za znanstvenoistraživački rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Dubravko Majetić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Mislav Grgić.
Glavna ravnateljica NSK u Zagrebu Tatijana Petrić istaknula je kako je riječ o prvom i jedinstvenom distribuiranom skupnom katalogu u Hrvatskoj.
Napomenula je kako HNSK omogućuje pronalaženje informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u sklopu više od 45 kataloga visokoškolskih i specijalnih knjižnica. U tom sklopu je, naglasila je, i fond najbogatijega kataloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 
Izaslanik rektora Zagrebačkoga sveučilišta Miloš Judaš posebno je istaknuo zasluge fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u radu na projektu Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga, dodavši kako ne zna zašto u projektu nisu i ostala hrvatska sveučilišta.
Poslije svečanoga potpisivanja sporazuma predviđen je stručni program namijenjen knjižničarima Integriranog knjižničnog sustava NSK te knjižnica koje surađuju na razvoju i održavanju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga.


(HINA, 28. 05. 2018.)