23.01.2023.

Poljoprivrednicima isplaćeno 220 milijuna eura predujma za izravna plaćanja

Ministarstvo poljoprivrede je u petak izvijestilo da je poljoprivrednicima isplaćeno 220 milijuna eura predujma za izravna plaćanja, a potporu je primilo 101.637 poljoprivrednih gospodarstava.

Kako se navodi u priopćenju, isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2022. počela je 2. studenoga, a potporu je primilo 101.637 poljoprivrednih gospodarstava koja su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. i koja su ostvarila uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, navodi se u priopćenju. 

Iz Ministarstva napominju kako su kontrole koje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavlja prije same uplate avansa u tijeku i to za manje od jedan posto ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava, a kojima će predujam biti isplaćen po završetku kontrola, do kraja siječnja.

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je bio osiguran iznos od 226,3 milijuna eura, odnosno 70 posto odobrenog iznosa potpore, a sredstva su isplaćena za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje i mlade poljoprivrednike, navode iz Ministarstva.

Novac za ovu isplatu u cijelosti se refundira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Preostali dio za potporu po površini za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te potpora za mlade bit će isplaćena do kraja veljače, najavili su iz Ministarstva.

(HINA, 20. 1. 2023.)

Fotografija: Pixabay