28.07.2023.

Pojašnjenje obveza posrednika i sporednih posrednika prema Hanfi

Nastavno na upite potaknute izmjenom Pravilnika o obliku i sadržaju financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja (NN 142/22, dalje: Pravilnik), a posebice u pogledu značajnih novosti u odnosu na:

  • izvještavanje putem sučelja Hanfe (reports.hanfa.hr)
  • elektronički oblik izvještaja
  • potpisivanje kvalificiranim elektroničkim potpisom 

kako bi obveznicima olakšala predaju financijskih i statističkih izvještaja, Hanfa je uz “Uputu za izradu i dostavu financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili reosiguranja” (dostupnu ovdje), pripremila prezentaciju naziva “Obveze osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja/reosiguranja prema Hanfi“. U prezentaciji su pojašnjene novosti vezane uz predaju, način predaje te izmjene u traženim podacima. Osim toga, pojašnjeni su i neki od ključnih pojmova koji se pojavljuju u procesu dostave izvještaja, primjerice: LEI oznaka, digitalni certifikat i kvalificirani elektronički potpis, kao i na kojim mjestima obveznik može pribaviti iste.

U nadi da će na ovaj način obveznicima predaje izvještaja olakšati razumijevanje te ispunjavanje obveza propisanih Pravilnikom, između ostalih i aktualnu obvezu dostave polugodišnjih financijskih i statističkih izvještaja za prvu polovicu 2023. najkasnije do 31.7.2023., Hanfa poziva sve obveznike dostave izvještaja da pažljivo prouče prezentaciju dostupnu putem poveznice.

Pritom, Hanfa koristi priliku ovim putem podsjetiti osobe koje obavljaju poslove distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja na druge bitne obveze koje imaju prema Hanfi: obvezu dostave police osiguranja od profesionalne odgovornosti ili odgovarajućeg jamstva te obvezu obračuna i plaćanja naknade HANFA-i.“

(HANFA, 28. 7. 2023.)

Fotografija: Unsplash