27.03.2020.

Podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja poreza ili obročnu otplatu

U Narodnim novinama, broj 35/20 objavljen je Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona (u nastavku teksta: Pravilnik), kojim se propisuje plaćanje poreza u posebnim okolnostima, odnosno kojim se propisuje mogućnost odgode i obročne otplate plaćanja poreza. U nastavku donosimo više informacija o tim mogućnostima.

1. Porezne obveze za koje se može podnijeti zahtjev za odgodu
Sukladno članku 71.b Pravilnika, porezni obveznik može podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza i svih drugih javnih davanja (doprinosa, pristojbi, naknada za koncesiju i drugo), osim za carine i trošarine.

Vezano uz odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (u nastavku teksta: PDV), za koji se također može podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja (u nastavku teksta: zahtjev), valja napomenuti da podnositelji zahtjeva mogu biti poduzetnici koji su u 2019. ostvarili isporuke dobara i usluga u iznosu manjem od 7.500.000,00 kuna (bez PDV-a).

2. Pokazatelji nemogućnosti plaćanja poreznih obveza
Zahtjev mogu podnijeti poduzetnici koji učine vjerojatnim da nisu u mogućnosti platiti dospjele porezne obveze, a koji na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelog neplaćenog poreznog duga.

Smatrat će se da nema poreznog duga ako je on manji od 200,00 kuna, koliko iznosi najmanji trošak ovršnog postupka.

Također, smatrat će se da porezni obveznik (koji ispunjava uvjete) nije u mogućnosti podmiriti porezne obveze u sljedećim slučajevima:

  • ako ima pad prihoda/primitaka u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva za mjere plaćanja poreza najmanje 20 % u odnosu na isti mjesec u 2019., ili
  • ako učini vjerojatnim da će mu prihodi/primitci u narednom razdoblju od tri mjeseca od mjeseca podnošenja zahtjeva pasti najmanje 20 % u odnosu na isto razdoblje u 2019.

Uz ispunjenje navedenih pokazatelja, za odgodu plaćanja dospjele obveze PDV-a mora se raditi o izdanim računima koji nisu naplaćeni i/ili drugim pokazateljima koji mu utječu na likvidnost.

3. Podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja poreza
Podnositelj zahtjeva mora podnijeti pisani i obrazloženi zahtjev nadležnom poreznom tijelu prema mjestu prebivališta odnosno sjedišta.

Podsjećamo da je Porezna uprava 23. ožujka 2020., na svojoj internetskoj stranici https://bit.ly/2JqeXsx objavila vijest da zbog potresa ispostave Centar, Maksimir i Dubrava neće raditi pa je zahtjev moguće predati i u druge ispostave. 

Također, valja napomenuti da korisnici sustava ePorezna zahtjev mogu podnijeti elektronički, što se s obzirom na novonastalu situaciju oko koronavirusa i preporučuje.

Osobe koje nisu u mogućnosti podnijeti Zahtjev putem sustava ePorezna, mogu  preuzeti obrazac zahtjeva, koji se nalazi uz ovaj članak, u pdf formatu.

U slučaju odobrenja odgode plaćanja poreza i/ili drugih javnih davanja neće se obračunavati kamata radi odgode.

4. Obročna otplata dospjelog poreznog duga
Sukladno članku 71.h Pravilnika, podnositelj zahtjeva koji nije u mogućnosti platiti odgođenu dospjelu poreznu obvezu po njezinom odgođenom dospijeću, može podnijeti zahtjev za obročnu otplatu, bez obračuna kamata.

Obročna otplata može se odobriti u mjesečnim obrocima, a najdulje na 24 mjeseca.

Pisani i obrazloženi zahtjev za obročnu otplatu odgođene dospjele porezne obveze može se podnijeti u roku pet dana od dana dospijeća obveze koju podnositelj zahtjeva nije u mogućnosti platiti.

U zahtjevu za obročnu otplatu, podnositelj zahtjeva navodi na koje se od odgođenih dospjelih poreznih obveza zahtjev odnosi, pri čemu može odabrati jednu od sljedećih mogućnosti:

  • obročna otplata samo za dospjelu odgođenu obvezu, pri čemu odobrenje zahtjeva isključuje mogućnost odobravanja obročne otplate za odgođene porezne obveze koje dospijevaju kasnije ili
  • obročna otplata za sve odgođene porezne obveze, dospjele i nedospjele u trenutku podnošenja zahtjeva, u kojem slučaju nedospjele odgođene porezne obveze dospijevaju i odobrava se obročna otplata za njihovo plaćanje, umjesto daljnje odgode.

U slučaju nepoštovanja rokova plaćanja poreznih obveza za koje je odobrena obročna otplata, ona će se ukinuti.

5. Odgoda i obročna otplata dospjelog poreznog duga koje odobravaju JLP(R)S-i
Valja podsjetiti da se na temelju članka 3. Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 115/16, 106/18, 121/19 i 32/20 - u nastavku teksta: OPZ), poreznim tijelom smatra i upravno tijelo jedinice lokalne područne (regionalne) samouprave odnosno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave pa i ta tijela imaju ovlast odobravati odgodu plaćanja poreza odnosno obročnu otplatu poreznog duga, pri čemu moraju sami utvrditi svoje obrasce i načine podnošenja zahtjeva.

Primjer zahtjeva za odgodu plaćanja

Pripremio:
Antonio Prtenjača, bacc. porezne struke

25.3.2020.