29.07.2019.

Peruanski predsjednik predlaže prijevremene izbore radi izlaska iz "institucionalne krize"

Peruanski predsjednik Martin Vizcarra predložio je organiziranje prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora ne bi li izvukao zemlju iz "institucionalne krize".

"Šaljem Kongresu (parlament) prijedlog o izmjeni ustava po kojemu bi se izbori održali ranije, što znači da bi se sadašnji mandat zastupnika završio 28. srpnja 2020.", gotovo godinu dana ranije, rekao je predsjednik u obraćanju parlamentu. U svom godišnjem obraćanju naciji u prigodi 198. obljetnice neovisnosti Perua, predložio je također da se "na isti način" predsjednički mandat završi "istoga dana". 
Parlamentarni i predsjednički izbori trebali su se održati u travnju 2021. Martin Vizcarra koji je popularnost stekao odlučnom borbom s parlamentom u kojemu većinu ima populistička desnica (fudžimoristi), dodao je da se njegov prijedlog mora potvrditi na referendumu pošto o njemu provedu raspravu i glasuju zastupnici u parlamentu. Vizcarra (56) je više puta dosad rekao da se neće kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima. Dužnost je preuzeo od Pedra Pabla Kuczynskog kojemu je bio potpredsjednik i koji je 2018. morao dati ostavku zbog sumnje u korupciju.

(HINA, 29. 7. 2019.)