27.04.2018.

PDV – aktualnosti, posebni postupci oporezivanja i porezni tretman nekretnina

U Zagrebu je 23. travnja 2018. u organizaciji Novog informatora, u hotelu Sheraton, održan seminar iz područja poreza na dodanu vrijednost s naglaskom na aktualnosti, posebne postupke oporezivanja i porezni tretman nekretnina.

Kroz ovo složeno porezno područje polaznike su vodile mr. sc. Mirjana Mahović-Komljenović iz Porezne uprave Republike Hrvatske, doc. dr. sc. Vlasta Roška, ovlaštena porezna savjetnica i Mira Ognjan, mag. oec., stalna sudska vještakinja za financije i knjigovodstvo.
Seminar je otvorila mr. sc. Mirjana Mahović-Komljenović pregledom temeljnih pravila iz sustava PDV-a, te pojašnjavanjem specifičnosti poreznog položaja određenih kategorija poreznih obveznika, ali i prikazom ispravnog poreznog tretmana određenih transakcija. 
Drugu cjelinu seminara vezanu uz posebne postupke oporezivanja PDV-om, koji često stvara dvojbe u praksi, polaznicima je pojašnjavala doc. dr. sc. Vlasta Roška, koja je temeljito i uz primjere pojasnila svih šest posebnih postupaka oporezivanja.
Očekivano, veliki interes polaznici su pokazali i za treću cjelinu seminara, koja se odnosila na porezni tretman nekretnina, a koju je izložila Mira Ognjan mag. oec. i koja je kroz temeljna pravila oporezivanja nekretnina i prikaz na dvadesetak primjera, izložila bitne razlike u poreznom tretmanu koji ovisi o statusu nekretnine i sudionika u transakcijama.
Završno je slijedila interaktivna rasprava o dvojbama u oporezivanju, gdje su predavači dali svoje komentare i odgovore polaznicima.