29.05.2020.

Osvrt na novosti u Zakonu o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu

Vlada Republike Hrvatske donijela je niz mjera kako bi se na nacionalnoj razini održala gospodarska aktivnost i zaposlenost narušena zbog epidemije COVID-19. S obzirom na to da mjere pomoći znatno utječu na Državni proračun Republike Hrvatske, donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020., o kojem više informacija donosimo u nastavku.

1. Uvod
Epidemija bolesti COVID-19 ima znatan utjecaj na gospodarstvo Republike Hrvatske. Stoga je Vlada Republike Hrvatske, nacionalnim ekonomskim mjerama koje su predstavljene u ožujku i travnju 2020., poduzetnicima dala poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onih poduzetnika čija je poslovna aktivnost smanjena zbog epidemije. Radi prilagođavanja novonastalim okolnostima, Hrvatski je sabor na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. donio Zakon o dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu (Nar. nov., br. 32/20), a 7. travnja 2020. Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu (Nar. nov., br. 42/20). Oba zakona donesena su radi osiguravanja sredstava za saniranje posljedica epidemije bolesti COVID-19, za provedbu mjera pomoći gospodarstvu zbog epidemije te radi zadržavanja održivosti financiranja na cijelom području Republike Hrvatske. Da bi se održao daljnji kontinuitet u podmirivanju obveza, tj. izvršavanju rashoda i izdataka, donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna (Nar. nov., br. 58/20), koji je stupio na snagu 20. svibnja 2020. Stoga u  nastavku donosimo više informacija o toj temi odnosno o novostima u izvršavanju državnog proračuna, upravljanju državnom imovinom i poticajnim mjerama u gospodarstvu, dok o nastavku ograničavanja korištenja sredstava i zabrane zapošljavanja donosimo više u članku Ograničavanje korištenja proračunskih sredstava – zabrana zapošljavanja, autora Mladena Ivanovića.

2. Pregled novosti
U nastavku donosimo tablični pregled novosti u Zakonu o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu (Nar. nov., br. 117/19, 32/20, 42/20 i 58/20 - u nastavku teksta: Zakon), koje se odnose na izvršavanje državnog proračuna, upravljanje državnom imovinom i dugovima te na poticajne mjere u gospodarstvu.

3. Zaključak
Provedba Zakona iziskuje znatna financijska sredstva, stoga će se ona osigurati iz raznih izvora, odnosno iz poreznih i neporeznih prihoda, domaćih i inozemnih pomoći, donacija, drugih prihoda koji su posebnim propisima utvrđeni kao izvori prihoda Državnog proračuna Republike Hrvatske te iz zaduživanja i drugih primitaka državnog proračuna.

Pripremio: Antonio Prtenjača, bacc. porezne struke