25.04.2023.

Oprez na Wall Streetu uoči vala poslovnih izvješća

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu su burzovni indeksi stagnirali, dok ulagači čekaju kvartalne poslovne rezultate niza kompanija, koji bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,20 posto, na 33.875 bodova, a S&P 500 0,09 posto, na 4.137 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 12.037 bodova.

Stagnacija indeksa posljedica je suzdržanosti ulagača uoči objava poslovnih rezultata niza velikih tehnoloških kompanija.

Od početka godine cijene dionica u tom sektoru snažno su porasle i bile najveća podrška rastu Wall Streeta. Stoga poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje predstavljaju, kažu analitičari, test je li taj rast opravdan.

Dionica Microsofta bila je jučer pod pritiskom dok se čekaju poslovni rezultati koje će taj tehnološki div objaviti u utorak.

Od početka godine cijena dionice Microsofta porasla je više od 17 posto, a rezultati u prvom tromjesečju pokazat će je li tako snažan rast cijene dionice opravdan.

Idućih dana financijska izvješća objavit će i tehnološki divovi, kao što su Amazon.com, Alphabet i Meta Platforms.

Od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća, njih 77 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja nisu baš blistava. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se očekuje daljnje povećanje kamata američke središnje banke na sjednici početkom svibnja.

Doduše, inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, no nedovoljno, pa bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.912 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 15.863 boda, a pariški CAC 0,04 posto, na 7.573 boda.

(HINA, 25. 4. 2023.)

Fotografija: Unsplash