27.05.2020.

Ograničavanje korištenja proračunskih sredstava – zabrana zapošljavanja

Na samom početku epidemije bolesti COVID-19 Vlada RH je zabranila nova zapošljavanja u proračunskim i izvanproračunskim korisnicima državnog proračuna, uz izuzetak potrebnog zapošljavanja zdravstvenog osoblja. Hrvatski je sabor prije raspuštanja donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, kojim su ograničenja korištenja proračunskih sredstava, uključujući i zabranu zapošljavanja, održana do daljnjeg.

1. Uvod
Jedna od posljedica mjera poduzetih radi suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 je smanjena gospodarska aktivnost, a time i smanjeno punjenje državnog proračuna. U cilju kompenziranja negativnih učinaka Vlada Republike Hrvatske (u nastavku teksta: Vlada) je već tijekom ožujka i travnja donijela niz mjera, među kojima i Odluku o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom Republike Hrvatske i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika Državnog proračuna za 2020. godinu (Nar. nov., br. 41/20).

Tom Odlukom utvrđeno je, između ostaloga, da obveznici Odluke (proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna) mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija (članak III.). Usto, obveznicima se zabranjuje novo zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, bez obzira na izvore financiranja osiguranih rashoda za zaposlene, ali i sklapanje novih ugovora o djelu. Iznimno, i sve to je dopušteno, ali samo u ustanovama u zdravstvu za zdravstveno osoblje i ako za to postoji opravdani i obrazloženi razlog (članak IV. i V.).

2. Nastavak zabrane zapošljavanja
Prema tome, Vlada je već početkom travnja utvrdila zabranu zapošljavanja kao jedan od načina ograničavanja rashoda državnog proračuna. Prije raspuštanja Hrvatski je Sabor donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu (Nar. nov., br. 58/20) kojim je, između ostaloga, utvrdio nastavak ograničavanja korištenja sredstava državnoga proračuna i, s tim u vezi, zabrane zapošljavanja utvrđene prije navedenom Odlukom.

Člankom 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu dodan je naslov »OGRANIČAVANJE KORIŠTENJA SREDSTAVA«, a ispod njega dva članka. Člankom 49.a st. 1. Zakona propisano je da se proračunskim i izvanproračunskim korisnicima državnog proračuna te javnim ustanovama kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu i iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, zabranjuje novo zapošljavanje te prijam službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme ako im se sredstva za rashode za zaposlene osiguravaju iz općih prihoda i primitaka, odnosno iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Iznimno, novo zapošljavanje i prijam službenika i namještenika dopušteni su ako za to postoji opravdan i obrazložen razlog, u kojem je slučaju za to potrebno dobiti prethodnu suglasnost nadležnog ministra (st. 2.).

Ako proračunski korisnici na razini razdjela organizacijske klasifikacije zapošljavaju jer za to postoji opravdan razlog, moraju dobiti prethodnu suglasnost ministra uprave i ministra financija (čl. 49.a st. 3.). To znači da ta kategorija proračunskih korisnika za zapošljavanje mora dobiti suglasnost triju ministara: nadležnog resornog ministra te ministara uprave i financija.

Člankom 49.b st. 1. propisano je da proračunski korisnici na razini razdjela organizacijske klasifikacije doznačuju sredstva proračunskim i izvanproračunskim korisnicima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te krajnjim korisnicima isključivo na temelju dospjelih obveza i obveza koje dospijevaju u roku 30 dana od dana doznake sredstava. Iznimno, ako za to postoji opravdan i obrazložen razlog, sredstva se, uz prethodnu suglasnost ministra financija, mogu doznačiti i za obveze koje dospijevaju u roku duljem od 30 dana od dana doznake sredstava (st. 2.). Zahtjev za doznaku sredstava dostavlja se Ministarstvu financija putem nadležnog ministarstva (st. 3.).

Ministarstva koja su proračunskim korisnicima dala suglasnost za zapošljavanje dužna su o danim suglasnostima tromjesečno, u roku 15 dana od isteka tromjesečja, izvijestiti Ministarstvo financija.

Člankom 8. st. 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu propisano je da stupanjem toga Zakona na snagu prestaje važiti Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom Republike Hrvatske i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika Državnog proračuna za 2020. godinu (Nar. nov., br. 41/20). Međutim, budući da je dio korisnika već podnio zahtjev za sredstva na temelju te Odluke, stavkom 2. istog članka propisano je da će se na sve zahtjeve koji su na temelju Odluke zaprimljeni do dana stupanja na snagu Zakona, na odgovarajući način primijeniti odredbe članka 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu.

3. Završne odredbe
S obzirom na to da Zakon o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu po prirodi stvari ima ograničeno vremensko važenje, člankom 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu propisano je da se za vrijeme važenja zakona koji je donesen za 2020. neće primjenjivati dvije prethodno donesene odluke: Odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama (Nar. nov., br. 70/16, 50/17, 37/18, 71/18, 91/18 i 33/20) i Odluka o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 70/16, 74/17 i 71/18).

Osim suspenzije primjene prethodno navedenih odluka, stupanjem Zakona na snagu prestaje važiti Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom Republike Hrvatske i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika Državnog proračuna za 2020. godinu (Nar. nov., br. 41/20).

 

Mladen Ivanović, dipl.iur.

  1. 5. 2020.