07.03.2018.

Održana tematska sjednica Odbora za poljoprivredu o provedbi Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

Odbor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu na kojoj su predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvijestili o provedbi Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. i planiranim aktivnostima Ministarstva u 2018. godini.

Uz članove Odbora i predstavnike Ministarstva poljoprivrede, u raspravi su sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore i lokalnih akcijskih grupa. Raspravljalo se o razlozima smanjenja intenziteta zahtjeva korisnika za tip operacije 5.2.1. - Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala,  predugog trajanja administrativnih kontrola, problemima na koje su korisnici nailazili kod  podnošenja zahtijeva za štete u poljoprivrednoj proizvodnji i učinkovitosti Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Zbog primjene kriterija indeksa razvijenosti upozoreno je na podzastupljenost razvijenijih regija Republike Hrvatske u ostvarivanju prava na korištenje sredstava iz Programa. Pozvano je na regionalizaciju i sektorsko usmjeravanje pri planiranju budućih natječaja iz Programa, a osobito onih vezanih uz prerađivačku  industriju i predloženo smanjivanje postotka subvencioniranja korisnika u cilju povećanja broja korisnika. Predstavnice lokalnih akcijskih grupa zatražile su informacije vezane za provedbu raspodjele dodijeljenih sredstava i ukazale na potrebu aktivnije potpore Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Državna tajnica Marija Vučković podsjetila je na razlike između zahtjeva za štete na poljoprivrednom prinosu i trajno nastale štete na poljoprivrednom potencijalu korisnika, a  koje se financiraju iz različitih izvora. Savjetodavna služba u stalnom je kontaktu sa korisnicima, a prihvatljiva je šteta nastala od 1. siječnja 2014. godine. Istaknula je kako je značajno skraćeno vrijeme obrade zahtijeva za potporu te su HBOR i HAMAG-a otvorili financijske instrumente sa nižim kamatnim stopama za pomoć kreditiranju korisnika mjera iz Programa.
Pomoćnik ministra Krešimir Ivančić naglasio je kako je samo 5% sredstava iz Programa namijenjeno prerađivačkoj industriji, ali se ona može financirati i iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ukidanjem kriterija indeksa razvijenosti, investicije bi se koncentrirale oko velikih gradova, što nije cilj Programa ruralnog razvoja. Ministarstvo poljoprivrede razmotriti će načine dodatne potpore lokalnim akcijskim grupama.


(HRVATSKI SABOR, 01. 03. 2018.)