28.05.2024.

Održan prvi sastanak notarijata članova Hexagonale u 2024. godini

S obzirom da Hrvatska javnobilježnička komora u 2024. godini predsjedava organizacijom Hexagonale, dana 24. svibnja 2024. godine organiziran je prvi ovogodišnji sastanak notarijata članova Hexagonale u Novigradu – Cittanova.

Hexagonala je neformalna inicijativa grupe bilježništava šest zemalja članica Vijeća notarijata Europske unije-CNUE-a (Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovačka i Slovenija), koje međusobnom suradnjom analiziraju  i zauzimaju zajednička stajališta o relevantnim temama unutar CNUE-a i javnobilježničke profesije općenito.

Na sastanku se raspravljalo o temama koje su u fokusu Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL) te Vijeća notarijata Europske unije (CNUE), kao što su kodifikacija javnobilježničke profesije, usvajanje nove EU regulative na području digitalizacije trgovačkih društava te sprečavanja pranja novca i financiranje terorizma.

Raspravljalo se i o potencijalnoj upotrebi alata umjetne inteligencije (AI) u javnobilježničkoj profesiji te su predstavnici svih notarijata članova Hexagonale prenijeli posljednje vijesti pravne i političke naravi sa nacionalne razine relevantne za status i razvoj javnobilježničke službe.

(HJK FB, 27.5.2024.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva