15.09.2022.

Odluke o početku pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluke o pokretanju pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovala svoje članove pregovaračkih odbora.

Vlada i reprezentativni sindikati zaključili su 6. svibnja Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njime su se obvezali da će do kraja rujna pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, a u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja.

Budući da su sindikati početkom ovog mjeseca Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputili zahtjev za početak tih pregovora Vlada je jučer donijela odluku o njihovom početku te imenovala svoje pregovaračke odbore kojima je na čelu resorni ministar Marin Piletić.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Suhopolje za nedjelju 23. listopada, budući da je općinski načelnik, koji je izabran na redovnim izborima 2021. godine, 2. kolovoza podnio ostavku. Odluka stupa na snagu 22. rujna.

(HINA, 14. 9. 2022.)

Fotografija: Pixabay