23.10.2017.

Od Vinkovaca do Vukovara vozi 200 biciklista "Putem EU projekata"

Više od 200 biciklista predvođenih ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem krenulo je biciklima u subotu od Vinkovaca do Vukovara u sklopu akcije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - „Putem EU projekata“.

"Dio je ovo naše informativno-obrazovne kampanje s kojom smo krenuli kako bi građane upoznali s EU projektima i to obilaskom na biciklima uspješno završenih EU projekata. Vjerujem da će ova inicijativa zaživjeti i u drugim dijelovima Hrvatske kako bi se svi bolje upoznali što to EU čini kako bi nam svima bilo bolje", kazala je ministrica  Žalac.

Istaknula je  kako je u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ugovoreno više od 13 milijardi kuna EU projekata, što je bio cilj za cijelu 2017. godinu.
Osvrnuvši se na administrativne kapacitete svoga ministarstva, podsjetila je kako je Vlada 27. travnja donijela odluku o zapošljavanju stručnjaka u tijelima u sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, a što Europska komisija, kako je kazala, već dugo očekuje od Hrvatske. Dodala je da je Ministarstvo u cilju jačanja administrativnih kapaciteta pokrenulo proces zapošljavanja novih 600 zaposlenika  u svim resorima.

"Bez ljudi je ovaj posao nemoguće obavljati, poglavito stručnih. Međutim, ni to nije dovoljno već moramo ojačati i regionalnu i lokalnu razinu", kazala je.

Miistrica Žalac rekla je i da se kroz izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju priprema izrada Razvojnog sporazuma za velike kapitalne investicije, kroz koji će se predstaviti svi projekti koji će se pripremati za iduće razdoblje, a bit će financirani kroz 'Projekt Slavonija', u kojem je do sada ugovoreno 13,5 posto od predviđenih 2,5 milijardi eura.
Sudionike biciklijade prije polaska iz dvorišta Udruge osoba s invaliditetom Bubamara pozdravili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Na putu za Vukovar, sudionici će proći rutom pored nekadašnjeg vinkovačkog odlagališta otpada Papuk koji je sredstvima EU krajem prošle godine pretvoren u zelenu rekreacijsku zonu. 
U vukovarsko park šumi Adica u kojoj je EU sredstvima reliziran Eko etno centar, bicikliste će dočekati i pozdraviti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a biti će upriličen i Sajam EU mogućnosti.


(HINA, 21. 10. 2017.)