02.11.2022.

Od 2. studenoga počinje isplata 1,7 milijarde kuna predujma poljoprivrednicima

Isplata 1,7 milijardi kuna predujma poljoprivrednicima u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2022. započet će dva tjedna ranije, odnosno u srijedu, 2. studenoga, najavili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

"Kao što je i najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2022. godinu započet će dva tjedna ranije, odnosno 2. studenoga 2022. godine", navodi se u priopćenju.

Naime, lani je isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2021. godinu započela 15. studenoga prošle godine. 

Po podacima iz današnjeg priopćenja, ove će godine potporu primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli "Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini" i koji su ostvarili uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,7 milijardi kuna, odnosno 70 posto odobrenog iznosa potpore, ističu iz Ministarstva.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, tj. za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje i mlade poljoprivrednike. Novac za tu isplatu u cijelosti se refundira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, zaključuje se u priopćenju.

(HINA, 31. 10. 2022.)

Fotografija: Pixabay