29.12.2021.

Od 1. siječnja u Zagrebu 16 gradskih ureda

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da od 1. siječnja kreće preustroj Gradske uprave, pri čemu će se broj gradskih ureda smanjiti s 27 na 16 ureda.

"Od 1. siječnja, s obzirom na odluku Gradske skupštine, Grad Zagreb će umjesto 27 imati 16 ureda, koje će privremeno voditi v.d. pročelnici, dok se ne raspišu natječaji. Neki od ureda ostaju u pravnom slijedu, kao primjerice Ured gradonačelnika, i nova pročelnica će stupiti na dužnost u siječnju", rekao je Tomašević na zadnjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare, koju je u Starogradskoj vijećnici održao s predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem.  

Zbog neadekvatnog zakonskog okvira trebalo godinu dana da izaberu pročelnike

Tomašević je najavio da će Grad uskoro imati i pročelnika Ureda za upravljanje imovinom, kao i glasnogovornika, koji će također biti izabrani na natječaju, tako da će nova gradska vlast moći s osnovnim kadrovima napokon upravljati gradom.

Upozorio je kako ih je potpuno neadekvatan zakonski okvir natjerao na to da će im trebati godinu dana dok izaberu svoje pročelnike i pročelnice.

"Sljedeće godine, kada završavaju javni natječaji u upravama u gradskim poduzećima, očekujemo da u potpunosti preuzmemo uzde upravljanja gradom", poručio je Tomašević.

Istaknuo je kako po prvi puta Zagrebački holding ima četveročlanu Upravu, koja je u potpunosti izabrana na javnom natječaju. 

Završio je javni natječaj za Upravu ZET-a, a s obzirom na potrebe ZET-a vjerojatno će biti javnih natječaja za još nekoliko članova Uprave, koja će u isto vrijeme "provoditi restrukturiranje, upravljanje i gašenje požara, kojih u ZET-u i Holdingu ima dosta". 

"Nismo zadovoljni obnovom nakon potresa i na tome ćemo definitivno više raditi. Kao Grad Zagreb napravili smo apsolutno sve što smo mogli", ustvrdio je Tomašević dodavši kako još uvijek nije počela obnova privatnih domova.

"Tražili smo izmjene Zakona o obnovi, koje su se na kraju i dogodile, pa sad stvarno nema više nikakvog alibija za državu da od sljedeće godine krenu odluke. Zato smo optimistično povećali sredstva u proračunu za sufinanciranje obnove privatnih zgrada", istaknuo je Tomašević.

Što se tiče javnih zgrada, rekao je kako je dosad bilo jako malo prijava na EU projekt. "Sada što se tiče ugovorenog iznosa imamo preko 300 milijuna kuna. Uskoro ćemo moći povlačiti sredstva", kaže Tomašević.

Istaknuo je kako je zadatak Vlade da lobira u EU parlamentu i Europskoj komisiji za produženje rokova za povlačenje novca iz Fonda solidarnosti, jer rokovi nisu realni pa vjeruje da će Vlada u tome uspjeti.

Milijarde iz EU fondova u novu mrežu vodoopskrbe i odvodnje

Najavio je za iduću godinu, osim daljnje stabilizacije, konkretne razvojne projekte, koji se vide i kroz proračun Grada. "Vjerujem da će se sljedeće godine u punom svjetlu vidjeti transformacija koju smo obećali građanima", poručio je.

U sljedećih osam godina dvije milijarde kuna iz EU fondova trebalo bi biti uloženo u novu mrežu vodoopskrbe i odvodnje, odnosno u modernizaciju postojeće, a morat će osiguravati i dodatna sredstva iz proračuna jer se u zadnjih 20 godina u to nije ulagalo. 

Tomašević kaže kako se sada radi na tome da se u projekt ubaci i treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, kako bi se i taj novac povukao iz EU fondova.   

Što se tiče otvaranja sljemenske žičare, kazao je kako očekuje da bi mogla proraditi do kraja siječnja ili početkom veljače. 

Vezano za organizirani doček Nove godine na Trgu bana Jelačića, u pripremama se vodi računa o sigurnosti građana u vrijeme epidemije, te se oko ograđivanja trga i svih mogućih komplikacija bruse detalji kako će to izgledati.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović poručio je da će u vezi redefinirane mjere roditelj odgojitelj on i Klub gradskih zastupnika SDP-a pomno pratiti njezine učinke, pa ako ne budu zadovoljni izaći će se s prijedlogom kako ju dodatno doraditi ili popraviti, a ako treba i napraviti rebalans proračuna.

(HINA, 28. 12. 2021.)