11.05.2022.

Obveza trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika

Zakon o odvjetništvu propisuje obvezu stalnog stručnog usavršavanja odvjetnika. U tu svrhu, Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore donio je, na sjednici održanoj 17. ožujka 2022., Pravilnik o trajnom stručnom usavršavanju odvjetnika (Nar. nov.,br. 51/22), koji stupa na snagu 7. svibnja 2022. godine. U nastavku slijedi kratak uvid u predmetni Pravilnik i njegove značajke i obveze za odvjetnike u narednom razdoblju.

Uvod
Posljednjim izmjenama Zakona o odvjetništvu (Nar. nov., br. 126/21), koji je stupio na snagu 2. prosinca 2021., propisana je obveza Hrvatske odvjetničke komore (u nastavku teksta: Komora) da 90 dana od stupanja na snagu predmetnih izmjena donese pravila kojima se utvrđuje program i način provedbe stručnog usavršavanja odvjetnika.

Međutim, obveza kontinuiranog stručnog usavršavanja svekoliko je prisutna u propisima odvjetničke profesije. Tako se u Statutu Komore navodi obveza Upravnog odbora da „utvrđuje program trajnoga stručnog usavršavanja odvjetnika i odvjetničkih vježbenika i nadzire provedbu tog programa u suradnji s Hrvatskom odvjetničkom akademijom“. Nadalje, članak 63. Zakona o odvjetništvu  nalaže dužnost Komore, odvjetnika i odvjetničkih društava u čijim uredima rade vježbenici da brinu za njihovu stručnu i praktičnu poduku. Naposljetku, i Kodeks odvjetničke etike nalaže potrebu „obnavljanja, proširivanja pravne i opće naobrazbe“. Stoga, donošenjem predmetnog Pravilnika o trajnom stručnom usavršavanju nastavlja se rad na konstantnom poboljšavanju profesije koja se svojim djelovanjem u zaštiti prava i interesa stranaka predstavlja kao pokretač pravosudnog sustava.

Trajno stručno usavršavanje odvjetnika
Novim Pravilnikom o trajnom stručnom usavršavanju odvjetnika teži se usavršavanju i osposobljavanju odvjetnika kroz unaprjeđenja postojećih i stjecanje novih znanja, pohađanjem različitih oblika stručnog usavršavanja (uživo ili online).

Odvjetnička akademija Komore, kao nositelj trajnog stručnog usavršavanja, stručno je tijelo koje u tu svrhu provodi i organizira edukacije te donosi specijalizirane programe trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika putem predavanja, radionica, seminara, tečajeva na daljinu, studijskih programa te organizacijom okruglih stolova povodom obilježavanja događaja bitnih za odvjetništvo.

Pritom veliku ulogu ima Program obrazovnih aktivnosti koje Odvjetnička akademija Komore donosi sukladno Pravilniku o radu Odvjetničke komore.

Program obrazovnih aktivnosti mora biti stručno osnovan, odnosno sadržaj obrazovnih aktivnosti mora se temeljiti na temama i područjima koja su u svezi s obavljanjem odvjetničke profesije, a koji sadrži: naziv edukacije, odnosno e-kolegija, način održavanja edukacije (uživo/online), vrijednost edukacije izraženu u ukupnom broju školskih sati[1] te naziv predavača zaduženog/ih za pojedino predavanje odnosno e-kolegij.

Osim toga, svrha trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika je osiguravanje praćenja promjena zakonodavne regulative te unaprjeđenje osnovnih i naprednih znanja koja su odvjetnici stekli za vrijeme prethodnog formalnog obrazovanja, a koja su nadalje potrebna za kvalitetno obavljanje odvjetničke profesije. Vezano uz to, stručno usavršavanje povodi se u skladu s načelima dostupnosti[2], stručne osnovanosti edukacije[3] te slobodnog izbora sadržaja[4] stručnog usavršavanja iz Programa obrazovnih aktivnosti Odvjetničke akademije Komore.

Digitalna edukacija (LMS)
Sudjelovanje u online aktivnostima trajnog stručnog usavršavanja odvija se putem LMS sustava učenja na daljinu, na kojem se objavljuju svi novopripremljeni e-kolegiji dostupni svakom odvjetniku koji ima pristup LMS-u, te svaki odvjetnik slobodno bira sadržaj edukacije iz ponuđenog popisa e-kolegija. Svaki e-kolegij dostupan je na LMS sustavu najmanje godinu dana.

Platforma LMS Komore je digitalni sustav za upravljanje učenjem (Learning Managenet System), koji je Komora pokrenula 2020. godine i razvijala u pojedinim fazama, u svrhu modernizacije i digitalizacije pravosudnog sustava.

Obveznik trajnog stručnog usavršavanja
Svaki odvjetnik kao član Hrvatske odvjetničke komore obveznik je trajnog stručnog usavršavanja, temeljem odredbe čl. 15.a  Zakona o odvjetništvu.

Njegova dužnost je svake godine ostvariti najmanje dvanaest školskih sati stručnog usavršavanja putem LMS sustava, ili obrazovnim aktivnostima koje se održavaju prisustvovanjem uživo. Razdoblje praćenja stručnog usavršavanja je godina dana te počinje 1. siječnja i završava 31. prosinca svake godine.

Godišnja potvrda o ispunjenju obveze trajnog stručnog usavršavanja
Pravo na potvrdu o ispunjenju obveze trajnog stručnog usavršavanja odvjetnik stječe nakon što putem LMS sustava pregleda e-kolegije, ili prisustvuje usavršavanju uživo, prema Programu obrazovnih aktivnosti Odvjetničke akademije, a čije je ukupno trajanje minimalno dvanaest školskih sati.Odvjetnik je dužan za tekuću godinu sastaviti potvrdu o ispunjenju obveze trajnog stručnog usavršavanja za tu godinu. E-kolegiji koje odvjetnik radi ispunjenja godišnje obveze može pregledati tijekom jedne godine objavljeni su na LMS sustavu učenja na daljinu te pojedini e-kolegiji mogu sadržavati provjeru znanja, odnosno pisani test. Komora putem LMS sustava učenja na daljinu omogućuje odvjetniku ispis i pohranu potvrde o ispunjenju obveze trajnog stručnog usavršavanja za svaku kalendarsku godinu.

Evidenciju i nadzor nad izvršavanjem obveza stručnog usavršavanja odvjetnika provodi Odvjetnička akademija te ako odvjetnik tijekom jedne godine ne ispuni obvezu trajnog stručnog usavršavanja, Odvjetnička akademija o tome će obavijestiti Disciplinsko tužiteljstvo Komore. Bitno je napomenuti da praćenje trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika započinje 1. siječnja 2023. godine, a sama obveza trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika počinje teći od 1. siječnja kalendarske godine koja slijedi nakon one u kojoj je odvjetnik upisan u Imenik odvjetnika.

 

Pripremila: Lidija Doko, mag. iur.

 

[1] Školski sat je vremensko trajanje od 45 minuta.
[2] Načelo dostupnosti edukacije provodi se tako da je pristup sadržajima stručnog usavršavanja dostupan svakom odvjetniku pod istim uvjetima.
[3] Načelo stručne osnovanosti provodi se tako da je edukacija relevantna te prati sve bitne izmjene i dopune odgovarajućeg zakonodavstva.
[4] Načelo slobodnog izbora provodi se tako da su svi sadržaji iz Programa obrazovnih aktivnosti Odvjetničke akademije dostupni, a svi obveznici trajnog stručnog usavršavanja mogu birati sadržaje iz tog Programa koje će pohađati, odnosno pregledati.